Εορτασμοί 1821 στην Καλαμάτα: Μαρμάρινη επιδαπέδια πλάκα στους Αγίους Αποστόλους

Εορτασμοί 1821 στην Καλαμάτα: Μαρμάρινη επιδαπέδια πλάκα στους Αγίους Αποστόλους

«Άπαντες πνέομεν πνοή Ελευθερίας»

Το πρωί της 1ης Ιανουαρίου με μια λιτή εκδήλωση ξεκίνησαν οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας. Κατά την εκδήλωση έγιναν τα αποκαλυπτήρια επιδαπέδιας πλάκας που τοποθετήθηκε μπροστά στο ναό των Αγίων Αποστόλων και αναφέρει το εξής: «Άπαντες πνέομεν πνοή Ελευθερίας».

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι η πατρίδα μας προσδοκά η φετινή χρονιά να αποτελέσει θεσμό για τις επόμενες δεκαετίες, αφού το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η Καλαμάτα, συνεχισε, δεν μπορεί παρά να είναι στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων, καθώς ιστορικά τοποθετείται στους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής.

Ο κ. Βασιλόπουλος πρόσθεσε ότι για το Δήμο Καλαμάτας ο εορτασμός δεν πρέπει να είναι ο πιο πλούσιος, ο πιο εντυπωσιακός και ο πιο λαμπρός, αλλά μέσα από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν να αποπνέει το ρομαντικό στοιχείο. Συγχρόνως θα πραγματοποιηθεί με τέτοιον τρόπο που να διασφαλίζει την εξέλιξη αλλά και υλοποίησή του, μιας και η υγειονομική κρίση παραμένει.

Έτσι, οι όποιες ιδέες, σκέψεις και προτάσεις θα αξιολογηθούν με τον παραπάνω γνώμονα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, ο δε σχεδιασμός θα πρέπει να έχει βάθος, να μην περιορίζεται στο τρέχον έτος και να βασίζεται στις συνεργασίες. Συνεργασίες με την Εκκλησία, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, φορείς, αλλά και πολιτιστικούς συλλόγους.

Σχετικά με την εκδήλωση στους Αγίους Αποστόλους, ανέφερε ότι στη μαρμάρινη πλάκα επιλέχθηκε να αποτυπωθεί η φράση «Άπαντες πνέομεν πνοή Ελευθερίας», η οποία εμπεριέχεται στην προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, που αποτελεί το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό κείμενο των επαναστατημένων Ελλήνων.
Π.Μπ.