Κραυγή αγωνίας σε Νίκα για τη Νέδα από την Ένωση Ξενοδόχων Τριφυλίας

Κραυγή αγωνίας σε Νίκα για τη Νέδα από την  Ένωση Ξενοδόχων Τριφυλίας

Κραυγή ανησυχίας και αγωνίας για τη Νέδα εκφράζουν μέσω επιστολής τους στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, για την Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, η πρόεδρός της Γεωργία Χριστοδούλου και η γραμματέας της Μαρίνα Τεριζάκη!

Η επιστολή της Ένωσης για τη Νέδα, η οποία κοινοποιείται στους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας και τους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Μεσσηνίας, περιγράφει βιώματα επισκεπτών της Νέδας που μετέφεραν στους επιχειρηματίες του τουρισμού στην Τριφυλία για την προβληματική και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο δρόμο πρόσβασης και το φαράγγι της, με τις εντυπώσεις τους να είναι κάκιστες και, ως εκ τούτου, να αποτελεί δυσφήμηση για την περιοχή.

Στην επιστολή αναγράφεται: «Αξιότιμοι, κύριε περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κυρία αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην κατάσταση του οδικού δικτύου προς τον ποταμό Νέδα και συγκεκριμένα στους καταρράκτες αυτού από το χωριό Πλατάνια και να ζητήσουμε άμεσα να ενεργοποιηθείτε για την κομβικής σημασίας αυτή περιοχή, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών της περιοχής.

Πριν από είκοσι χρόνια, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε τις δραστηριότητες που μπορεί να έχει ο εν δυνάμει επισκέπτης της περιοχής μας, ώστε να τις προβάλουμε με σκοπό την τόνωση του τουρισμού και την άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης στην περιοχή μας, θέσαμε ανάμεσα στις προτεραιότητές μας την πρόσβαση στο φαράγγι της Νέδας.

Η περιοχή αυτή, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, ήταν αναξιοποίητη, οπότε και σε συνεργασία με την τότε Νομαρχία έγιναν αρκετές προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση. Οι καταρράκτες της Νεδας έχουν φτάσει πλέον να είναι τόσο αναγνωρίσιμο σημείο της περιοχής μας, όσο λίγα και, μάλιστα, σε εθνικό επίπεδο. Εκατοντάδες κόσμου επισκέπτονται καθημερινά τη συγκεκριμένη περιοχή και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε τέτοιο βαθμό που πολλοί μιλούν ακόμα και για υπερσυγκέντρωση και υπερκορεσμό στην περιοχή.

Τον τελευταίο χρόνο όμως (καλοκαίρι 2020) αρκετοί επιχειρηματίες στον τουρισμό και την εστίαση δεχτήκαμε σωρεία παραπόνων και δυσαρέσκειας, αφού πολλοί επισκέπτες της περιοχής είχαν πέσει θύματα ατυχημάτων κατά την πρόσβασή τους στους καταρράκτες.

Οι εντυπώσεις από την επίσκεψη στον εν λόγω χώρο ήταν κάκιστες και μόνο δυσφήμηση, εν τέλει, επιτυγχανόταν. Μια μικρή περιήγηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει για την αλήθεια των λεγομένων μας και τις αρνητικές εντυπώσεις που οι επισκέπτες μας απεκόμιζαν από την απαράδεκτη κατάσταση πρόσβασης και υποδομών που υπάρχει. Χαρακτηριστικά και ουχί περιοριστικά κάνουν λόγο στις κριτικές τους για τα εξής: Χαλασμένο και σαθρό οδικό δίκτυο, έλλειψη συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας, έλλειψη κιγκλιδωμάτων ασφαλείας και άλλα, διατυπωμένα όλα με πολλή ειρωνεία αλλά και χλευασμό για τους κατοίκους και παράγοντες/Αρχές της ευρύτερης περιοχής. Πιστεύουμε ότι και εσείς συμφωνείτε πως δεν αρκούν να γίνονται άπαξ έργα πρόσβασης. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και συνεχείς επεμβάσεις για να έχουμε αποτελέσματα που και ασφάλεια να προσδίδουν αλλά και να δηλώνουν σεβασμό στον επισκέπτη και στο περιβάλλον. Σκοπός της παρούσης μας είναι να σας μεταφέρουμε τους φόβους μας για το μέλλον της Νέδας ως τουριστικού προορισμού και να ζητήσουμε την άμεση ένταξη αυτού του οδικού δικτύου στα προσεχή έργα της Περιφέρειας».

Η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας έρχεται να προστεθεί και ενωθεί με την αγωνία και ανησυχία του προέδρου της Κοινότητας Πλατανίων, Παναγιώτη Καραγιάννη, και τις προσπάθειες που καταβάλλει μαζί του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιτών Μεσσηνίας “Η Αγία Ελένη”, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις για ασφαλή μετάβαση – πρόσβαση στη Νέδα, στα μονοπάτια, αλλά και στο πέτρινο γεφύρι.