Κυβέρνηση σε Εκκλησία: ”Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν”

Κυβέρνηση σε Εκκλησία: ”Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν”

Απάντηση στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν συναινεί στα νέα μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών έδωσε πριν από λίγο με ανακοίνωσή της η Κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή της η Κυβέρνηση τονίζει πως σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία.

Επίσης η κυβέρνηση προσθέτει πως η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία καταπολέμησης του ιού ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών.

“Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί  όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε” υπογραμμίζει κλείνοντας στην ανακοίνωσή της η Κυβέρνηση.

Διαβάστε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών.

Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες.

Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί  όποιος διαφωνεί.

Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε.

Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.»
romfea.gr