Με αντιπαράθεση Δημοτικής Αρχής – αντιπολίτευσης και ευρεία πλειοψηφία πέρασαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜ στο Δ.Σ. Μεσσήνης

Ανακατατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γ. Αθανασόπουλος: Κάνουμε βιώσιμη τη ΔΕΥΑΜ, αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες, προστατεύουμε την οικιακή κατανάλωση νερού

Ν. Κοτταρίδης: Καταψηφίζουμε αυξήσεις που γίνονται εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έγκριση στο «δια περιφοράς» Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά της έφερε αντιπαραθέσεις μεταξύ Δημοτικής Αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Ρούτσης. Ο κ. Ρούτσης τόνισε μιλώντας στο «Θάρρος» ότι ο εξορθολογισμός της δημοτικής επιχείρησης ήταν αναγκαίο να γίνει και κατά την προσωπική του άποψη έπρεπε να έχε γίνει από το 2010, όταν δημιουργήθηκε ο «καλλικράτειος Δήμος». Πρόσθεσε ότι υπήρχαν μεγάλες ανισότητες στα τιμολόγια ανά Δ.Ε., ενώ επισήμανε ότι στη Δ.Ε. Μεσσήνης δε γίνεται καμία αύξηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΜ τον τελευταίο χρόνο ανέλαβε να πληρώνει και τη ΔΕΗ στα αντλιοστάσια, ένα ποσό που τα προηγούμενα χρόνια πλήρωνε ο Δήμος, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί επιπλέον με ένα ποσό γύρω στα 500.000 ευρώ ετησίως. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα η εταιρεία δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει και έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός, για να καταστεί «βιώσιμη». Ο κ. Ρούτσης υπογράμμισε ότι οι συνεπείς πολίτες θα έχουν έκπτωση 5%, ενώ 1 ευρώ λιγότερο θα πληρώνουν όσοι είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. 

Τέλος, αναφορικά με τις 10 προσλήψεις που έγιναν στην επιχείρηση, ο κ. Ρούτσης τόνισε ότι ήταν αναγκαίες, καθώς ο Δήμος Μεσσήνης έχει μεγάλη έκταση, καλύπτει συνολικά 117 χωριά και ήταν δύσκολο να αντεπεξέλθει με ήδη υπάρχον προσωπικό.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Κοτταρίδης, αφού εξήγησε γιατί καταψηφίζουν τις αυξήσεις, εξαπέλυσε «βολές» για προσλήψεις «ημετέρων» στη Δημοτική Αρχή. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτταρίδης σημείωσε: «Εμείς ως παράταξη καταψηφίζουμε γιατί οι αυξήσεις αυτές γίνονται εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, όταν σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας οι αυξήσεις έχουν παγώσει ή γίνονται ακόμα και μειώσεις. Επίσης, γίνονται χωρίς να δικαιολογείται επαρκώς η αναγκαιότητά τους». 

Πρόσθεσε, δε, πως «το προτεινόμενο τιμολόγιο είναι πέρα από κάθε λογική. Έχει μεγάλες αυξήσεις και κατακερματισμούς, έχει ανισότητες μεταξύ ενοτήτων, ακόμα και μεταξύ Κοινοτήτων της ίδιας ΔΕ. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα στα οποία οι τιμές αφορούν στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης από 0 έως 50 κυβικά, η οποία αφορά όλα τα νοικοκυριά, είναι η βασική κατανάλωση για ένα νοικοκυριό, και είναι στις προτεινόμενες αυξήσεις. 

Βασική κατηγορία (0-50 κυβικά), σε αυτή έχουμε τα εξής ενδεικτικά παραδείγματα: ΔΕ Αίπειας, Κοινότητα Αδριανή, από 0,25 σε 0,40 ευρώ, δηλ. 60% αύξηση. ΔΕ Βουφράδος, Κοινότητα Κουρτακίου, από 0,18 σε 0,27 ευρώ, αύξηση 50%, και ΔΕ Ιθώμης, Κοινότητα Αρσινόης από 0,10 σε 0,18 ευρώ, που ισούται 80% αύξηση».

Κλείνοντας, ο Νίκος Κοτταρίδης «καυτηρίασε» και τις 10 προσλήψεις λόγω covid στη ΔΕΥΑΜ, εκ των οποίων 2-3 είναι οι απαραίτητες, όπως υποστήριξε. «Βολεύονται με διαδικασίες αδιαφανείς “τα δικά μας παιδιά” επιβαρύνοντας το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΜ, που καλούνται να πληρώσουν οι συνδημότες με τις παραπάνω αυξήσεις» ήταν το «καρφί» του ολοκληρώνοντας και την αιτιολόγηση της καταψήφισης της απόφασης για τη ΔΕΥΑΜ. 

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, χαρακτήρισε την απόφαση για αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΥΑΜ αναγκαία για να καταστεί βιώσιμη η δημοτική επιχείρηση. Αφού επανέλαβε όσα είπε ο κ. Ρούτσης, πρόσθεσε ότι εκτός της αναγκαίας «βιωσιμότητας» της επιχείρησης, με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων διασφαλίζεται τόσο η αναβάθμιση των υπηρεσιών της επιχείρησης όσο και η προστασία του οικιακού νερού. «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, αλλά δυστυχώς δεν είναι απεριόριστο και πρέπει να το προστατέψουμε από την αλόγιστη χρήση» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Αθανασόπουλος άφησε αιχμές και για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ατολμία της και η κακή διαχείριση ώθησαν τη ΔΕΥΑΜ σ’ αυτή την κατάσταση. Επίσης, επισήμανε πως το Μάιο του 2019 έγινε η «μετακύλιση» των λογαριασμών της ΔΕΗ στην επιχείρηση χωρίς η τότε Δημοτική Αρχή που «αποχαιρετούσε» να προγραμματίσει αυτό να γίνει με σχέδιο… 

Κλείνοντας σχολίασε ότι οι αυξήσεις σε απόλυτους αριθμούς είναι μικρές και ουσιαστικά φτάνουν μεσοσταθμικά τα 2 ευρώ περίπου το μήνα, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αναπροσαρμογή στα τιμολόγια της Δ.Ε. Μεσσήνης, αλλά και τις επιβραβεύσεις με εκπτώσεις 5% στους συνεπείς πολίτες.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια πέρασαν με ευρεία πλειοψηφία, καθώς εκτός των 16 της Δημοτικής Αρχής υπέρ ψήφισαν οι ανεξάρτητοι Γιώργος Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γιώργος Γρουσουζάκος και Μανώλης Δουρούμης. Κατά ψήφισαν 9 από την αντιπολίτευση, ενώ απείχε από την ψηφοφορία ο γραμματέας του Δ.Σ., Γιάννης Λάσκαρης, ο οποίος δήλωσε στο «Θάρρος» επιφυλακτικός στις εκάστοτε τιμολογιακές αλλαγές. Παράλληλα, ότι σέβεται την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών. Παρατήρησε, δε, ότι τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για διαβούλευση.

Του Κώστα Γαζούλη