Οι αγορές του εξωτερικού άλλαξαν συνήθειες στην κατανάλωση του ελαιολάδου

Οι αγορές του εξωτερικού άλλαξαν συνήθειες στην κατανάλωση του ελαιολάδου

Η κατανάλωση ελαιολάδου στις χώρες μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές στον όγκο και κατά ομάδες χωρών τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 1990/91. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εξέλιξης είναι η αύξηση της κατανάλωσης σε χώρες εκτός ΔΣΕ, η οποία έχει αυξηθεί σταθερά τις προηγούμενες δεκαετίες από περίπου 14% σε 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε πτωτική τάση από το έτος καλλιέργειας 2004/05, μειώνοντας από περίπου το 70% του παγκόσμιου συνόλου το 2004/05 σε περίπου 50% σήμερα. Όταν η κατανάλωση άρχισε να μειώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξήθηκε στον υπόλοιπο κόσμο.

Για το λόγο αυτό, η μελέτη σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών κρίθηκε απαραίτητη για την ανάλυση των μεταβλητών που εμπλέκονται στην κατανάλωση και για την κατανόηση του τι προκάλεσε τη μείωση της σε ορισμένες χώρες.

Η μελέτη θα αποτελείται από μια ανασκόπηση όλων των πληροφοριών που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα σχετικά με την κατανάλωση λιπαντικού και λίπους τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και στην ανάλυση δευτερογενών πληροφοριών από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.

Θα βασιστεί, επίσης, σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα που διενεργείται μέσω ενός δομημένου ερωτηματολογίου που απευθύνεται στους καταναλωτές στις ενδιαφερόμενες χώρες. Το έργο θα ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατό, μετά την πανδημία.

Πέρα από τη γενικότερη μελέτη, το τελευταίο διάστημα “τρέχει” και ειδική έρευνα που στοχεύει στην  εξαγωγή  επιστημονικών  αποτελεσμάτων που θα τεκμηριώσουν την τροποποίηση των προδιαγραφών ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, γεγονός που θα οδηγήσει στην ουσιαστική αξιοποίηση του προϊόντος, την ανάδειξη του ελαιολάδου ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ως ένα Επώνυμο Εθνικό Προϊόν υψηλής ποιότητας και, φυσικά, στα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη όλης της περιοχής.