Προσπάθεια «να ζεσταθεί» η αγορά παρά το τσουχτερό κρύο

Προσπάθεια «να ζεσταθεί» η αγορά παρά το τσουχτερό κρύο

Φόβοι ότι μετά τις εκπτώσεις θα ανακοινωθεί νέο κλείσιμο

Πρώτη ημέρα κανονικού ανοίγματος η χθεσινή για τα καταστήματα της χώρας, με τον κόσμο- παρά το κρύο- να κυκλοφορεί στην αγορά. Ένα άνοιγμα, βέβαια, υπό όρους, καθώς έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας ανά κατάστημα, ενώ οι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν γραπτό μήνυμα για να κάνουν τις αγορές τους.

Έτσι, λοιπόν, χθες οι έμποροι της Καλαμάτας άνοιξαν τις πόρτες των καταστημάτων τους με εκπτώσεις, ελπίζοντας ότι θα καλύψουν, τουλάχιστον, ένα μέρος από τις ζημιές όλου αυτού του διαστήματος που παρέμειναν κλειστοί, ενώ το «Θάρρος» βρέθηκε στην αγορά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και συνομίλησε με καταστηματάρχες.

Κάποιοι εκφράζουν φόβους ότι το άνοιγμα θα είναι προσωρινό, διότι θα ανακοινωθεί και νέο κλείσιμο, σχολιάζοντας επίσης πως όλη αυτή η κατάσταση για πολλούς ήταν καταστροφική και έτσι θα δούμε μεγάλο αριθμό καταστημάτων της πόλης να κλείνουν για πάντα.

Θανάσης Αρβανίτης
Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Αρβανίτη, από το πρωί υπήρξε κάποια σχετική κίνηση, κάτι που θεώρησε λογικό, αφού ο κόσμος ήταν κλεισμένος στο σπίτι του για 70 μέρες και συγκεντρώθηκαν ανάγκες, που τώρα θα προσπαθήσει να καλύψει.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κινηθεί η αγορά, «μέχρι όμως να μας ξανακλείσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς το θεωρεί δεδομένο.

Σχετικά με το click away, επισήμανε ότι δε λειτούργησε όπως είχε αποφασιστεί, αφού ελάχιστοι ήταν οι πελάτες που είχαν στείλει μήνυμα. Από την πλευρά του, τους εξηγούσε τι πρέπει να κάνουν και, τελικά, τους εξυπηρετούσε.

Αναφορικά με τη χρονιά, ανέφερε ότι και τον ίδιο τον έχει πάει αρκετά πίσω, αφού του έχει μείνει εμπόρευμα, ενώ εκτίμησε ότι το 30% των επιχειρήσεων θα βάλει λουκέτο. Κι αυτό, γιατί δε θα μπορούν οι επαγγελματίες να φέρουν νέο εμπόρευμα με τις υποχρεώσεις να τρέχουν κανονικά.

Χρήστος Καούνης
Ο κ. Χρήστος Καούνης πιστεύει ότι, ο κόσμος αν έχει χρήματα, σιγά σιγά θα αρχίσει να βγαίνει στην αγορά και να ψωνίζει από τα καταστήματα, τα οποία, εξήγησε εν συνεχεία, έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Πάντως και ο ίδιος θεωρεί ότι θα αποφασιστεί κλείσιμο ξανά των καταστημάτων.
Για το click away, σχολίασε ότι ήταν κακό για όσους δε διέθεταν e-shop, ενώ τον ίδιο τον βοήθησε λίγο.

Όσο για τη χρονιά, τη χαρακτήρισε για τους περισσότερους επαγγελματίες κακή, ενώ εκτίμησε ότι κάποιοι έχουν κλείσει ήδη και απλά δεν το ξέρουν, «αφού είναι σχεδόν αδύνατον να μείνεις ανοιχτός αν δεν μπορείς να πληρώσεις τα εμπορεύματα που έχεις ήδη στο κατάστημά σου».

Άννα Κατελάνου
Από το πρωί υπήρχε κίνηση στο κατάστημα της κας Άννας Κατελάνου, αλλά η ίδια σχολίασε πως τα πράγματα είναι δύσκολα, τόσο για τα καταστήματα όσο και για τον κόσμο, με όλους να προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η κα Κατελάνου ελπίζει να μην κλείσει ξανά η αγορά, επισημαίνοντας πως «αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα και δεν ανέβουν τα κρούσματα, δε θα υπάρξει πρόβλημα».

Ηλίας Πουλής
Καλά ξεκίνησε η κίνηση και για τον κ. Ηλία Πουλή, αλλά, όπως εξήγησε, το κρύο ευνοεί τα καταστήματα με τα ενδύματα. Σχετικά με click away, ανέφερε ότι δε δούλεψε καλά, αφού είναι δύσκολο ο πελάτης από την πόρτα να ψωνίσει ρούχα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «κάποιος μέσα στο κατάστημα μπορεί να δοκιμάζει και να μην είναι σίγουρος, πόσω μάλλον από την πόρτα».

Για την κατάσταση μέχρι σήμερα, ανέφερε ότι «όταν τους μισούς μήνες του χρόνου είσαι κλειστός, μήνες μάλιστα βασικούς για ψώνια, τότε η κατάσταση δεν είναι καλή».
Για ενδεχόμενο νέο κλείσιμο, ο κ. Πουλής θεωρεί ότι δε θα υπάρξει αν όλοι τηρούμε τα μέτρα και ακούμε τους ειδικούς.

Βίκυ Βόλαρη
Η κα Βίκυ Βόλαρη εκτιμά ότι το νέο άνοιγμα δε θα κρατήσει για πολύ, αφού σε μια-δυο εβδομάδες θα ανακοινωθεί νέο κλείσιμο.
Για το click away, σημείωσε πως τη βοήθησε, αφού είχαν κλείσει οι μεγάλες αλυσίδες κι έτσι πολλοί ψώνισαν δώρα από το κατάστημά της. Πρόσθεσε, βέβαια, ότι το click away αποτέλεσε και ντροπή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και για τους πελάτες, με τον κόσμο να δοκιμάζει προϊόντα στα πεζοδρόμια.

Κατερίνα Φουρίδη
«Μεγάλη ανυπομονησία υπήρξε από τους καταναλωτές για το άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά ο καιρός δε στάθηκε σύμμαχος», δήλωσε η κα Κατερίνα Φουρίδη, που όμως πιστεύει ότι σιγά σιγά ο κόσμος θα βγει να ψωνίσει.
Στην ίδια το click away πήγε καλά, αφού το είχε οργανώσει σωστά, αν και- όπως παραδέχτηκε- όταν ανακοινώθηκε ήταν αρνητική.
Τέλος, ανέφερε ότι η χρονιά ήταν δύσκολη και όσοι επαγγελματίες δεν είχαν στην άκρη χρήματα, δύσκολα θα συνεχίσουν να έχουν ανοικτά τα καταστήματά τους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


Υψηλές εκπτώσεις και προσδοκίες στην εμπορική αγορά

Αισιοδοξία συστήνει ο Εμπορικός Σύλλογος, περαιτέρω ενδυνάμωση το Επιμελητήριο

Μεγάλες εκπτώσεις περιμένει το καταναλωτικό κοινό στα τοπικά καταστήματα της Καλαμάτας, τα οποία χθες έκαναν πρεμιέρα μετά το δεύτερο lockdown που τους είχε επιβληθεί και με την ελπίδα να μην ξαναζήσουν τέτοια κατάσταση, όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Λίλιαν Ψηλάκη.

«Σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανοίξαμε και με τον τρόπο που ανοίξαμε και μπορούμε να δεχτούμε τον κόσμο μέσα στα καταστήματα και να διαλέξει ό,τι θέλει», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ακούσθηκαν οι εκκλήσεις των φορέων για επαναλειτουργία της αγοράς, υπογράμμισε όμως ότι χρειάζονται κι άλλοι τρόποι ενδυνάμωσης της πληγείσας επιχειρηματικότητας.

Ψώνια με κρύο
Το τσουχτερό κρύο χθες το πρωί δεν ήταν σύμμαχος των αγορών, παρ’ όλα αυτά αρκετός κόσμος κινήθηκε στην αγορά της Καλαμάτας. «Ο κόσμος τόσο καιρό κλεισμένος, θέλει μια διέξοδο. Έρχονται από το πρωί με μέτρο, χωρίς ουρές ή συνωστισμό και εξυπηρετούνται ένας ένας. Υπάρχει μια χαλαρή, καλή – θα έλεγα – κίνηση. Υπάρχει κινητικότητα παρά το κρύο. Μας πάνε όλα κόντρα. Πέρασαν οι καλύτερες ημέρες για το λιανεμπόριο που ήταν ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβριος. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε λιακάδες και τώρα χιόνια. Πιστεύω, όμως, ότι θα πάνε καλά τα πράγματα», τόνισε η κα Ψηλάκη.

Υψηλές εκπτώσεις
Οι εκπτώσεις, όπως είπε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, γιατί όλο το χειμερινό εμπόρευμα είναι στα ράφια. «Δε θέλουμε το εμπόρευμα να μας μείνει για την άλλη χρονιά. Είναι πληρωμένο και γι’ αυτό πρέπει να πουληθεί. Οι εκπτώσεις είναι υψηλές, αλλά και μετά το Φεβρουάριο θα συνεχίσουμε με προσφορές. Κι αξίζει ο κόσμος να βγει να ψωνίσει από τα καταστήματα της πόλης μας, γιατί τα χρήματα αυτά κάποια στιγμή γυρίζουν πίσω στους ίδιους. Ας μην προτιμούν τις μεγάλες αλυσίδες, αλλά τα τοπικά καταστήματα, γιατί είναι προς όφελος όλων μας. Επιβάλλεται να στηρίξουμε αυτή τη στιγμή τα μαγαζιά της πόλης μας. Αν κλείσει ένα κατάστημα, μεγαλώνει η ανεργία, λιγοστεύουν οι θέσεις εργασίας και έχει μεγάλο αντίκτυπο. Δεν είναι μόνο ότι ανοίξαμε, έχουμε ανάγκη τους καταναλωτές», τόνισε η κα Ψηλάκη.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι στα μικρά καταστήματα της πόλης ποτέ δεν υπήρξε μεγάλος συνωστισμός και τηρούνται όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα. «Να είναι αισιόδοξοι οι συνάδελφοι. Αν δεν πάει σήμερα πολύς κόσμος στα καταστήματα λόγω κρύου, θα πάει αύριο», είπε.

Ενδυνάμωση επιχειρηματικότητας
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, δήλωσε ικανοποιημένος που εισακούσθηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για άνοιγμα της αγοράς κανονικά και με τήρηση όλων των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων. «Πλέον είχε περάσει πολύ μεγάλο διάστημα και η ζημιά στους επιχειρηματίες και τους εμπόρους συνεχίζει να μεγαλώνει. Ήταν πολύ καλή κίνηση το άνοιγμα με αυτό τον τρόπο και όχι όπως την προηγούμενη φορά. Εύχομαι γρήγορα αυτό να συνεχισθεί και σε όσα είναι ακόμα κλειστά. Πάντως, εμείς δε σταματάμε να αναζητούμε τρόπους που θα ενδυναμώσουν κι άλλο την επιχειρηματικότητα έπειτα από αυτούς τους 10 μήνες καραντίνας», υπογράμμισε ο κ. Ξυγκώρος.

Της Βίκυς Βετουλάκη