Στα δυο η Πελοπόννησος για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων

Στα δυο η Πελοπόννησος για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων

Ξεκινά το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με άγνωστο το κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες της Πελοποννήσου

Ξεκινούν τα έργα για το νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το μεγαλύτερο του είδους στη χώρα. Χθες υπογράφτηκε στην Τρίπολη η συμφωνία με την οποία επικυρώνεται η έναρξη ισχύος της σύμβασης και αρχίζουν πλέον να «τρέχουν» τα χρονοδιαγράμματα, με βασικότερο την ανάληψη από τον ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας σε 10 μήνες.

Πρόκειται για την κατάληξη μιας μακράς και επεισοδιακής υπόθεσης, που καθορίστηκε από το λανθασμένο, όπως αποδείχθηκε, τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε το έργο κεντρικά και είχε ως αποτέλεσμα πολυετείς συγκρούσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον Γιώργο Λιάλιο και το ρεπορτάζ που υπογράφει στην “Καθημερινή”.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέλαβε το έργο το 2018 μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Για την εταιρεία η υπογραφή σημαίνει την άμεση δημιουργία πέντε εργοταξίων: στα τρία σημεία όπου θα δημιουργηθούν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ, δηλαδή στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, στην Οιχαλία Μεσσηνίας και στη Σκάλα Λακωνίας και στα δύο σημεία όπου θα κατασκευαστούν σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων: στο Σπαθοβούνι Κορινθίας και στη Νέα Κίο Αργολίδας. Η ΤΕΡΝΑ εκτιμά ότι στην κατασκευή, που θα διαρκέσει δύο χρόνια, θα απασχοληθούν άμεσα περί τα 800 άτομα.

«Έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλες προκλήσεις: Η πρώτη είναι η απορρύπανση της Πελοποννήσου και το κλείσιμο των δεκάδων παράνομων χωματερών (σ.σ. επισήμως πληρώνουμε πρόστιμο για 21, στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες).

Ήδη η υπηρεσία πραγματοποιεί μια νέα απογραφή, ώστε να δούμε τι χρηματοδοτική ανάγκη υπάρχει για την αποκατάστασή τους. Και η δεύτερη είναι η προώθηση με κάθε μέσο της ανακύκλωσης και ο περιορισμός των παραγόμενων απορριμμάτων, ώστε να μειωθούν κατά όγκο και βάρος οι ποσότητες απορριμμάτων που θα καταλήγουν στον ιδιώτη», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η υπογραφή είναι η κατάληξη μιας μακράς και ταραχώδους περιόδου, που σημαδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις για το κόστος της διαχείρισης. «Το ακριβότερο σκουπίδι είναι αυτό που δε συλλέγεται!» λέει ο κ. Νίκας. «Κι εγώ είχα διαφωνήσει σε κάποια επιμέρους σημεία, όπως στον αριθμό των μονάδων. Όμως, οποιαδήποτε αλλαγή θα μας πήγαινε μια πενταετία πίσω. Εδώ χρειαστήκαμε μια δεκαετία για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, μια δεκαετία χωματερών. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο».

Βάσει της σύμβασης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αναλάβει σε 10 μήνες την «προσωρινή» διαχείριση των απορριμμάτων. «Είμαστε σε συζητήσεις με την εταιρεία, κατά πόσον θα μπορούσε νωρίτερα, ίσως στους 6 μήνες, να δεχθεί απορρίμματα από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, όπως το Κρανίδι και η Ερμιονίδα, η Μάνη, η Τριφυλία. Μας απασχολεί, βέβαια, το οικονομικό σκέλος, καθώς θα υπάρξει επιβάρυνση, όμως από την άλλη πλευρά θα βρεθούν ακόμα ένα καλοκαίρι σε αυτό το αίσχος». 

Συζήτηση γίνεται και για την αύξηση των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. «Κάποιοι Δήμοι θα κάνουν τους δικούς τους σταθμούς. Το θέμα, όμως, δεν είναι το κόστος των σταθμών, αλλά αν θα αναλάβει η εταιρεία το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από αυτούς στις μονάδες της. Το συζητούμε και αυτό».

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Δημιουργούνται 600 νέες θέσεις εργασίας στην κατασκευή και 200 μόνιμες θέσεις στη λειτουργία»

Για τη συμφωνία έναρξη ισχύος της σύμβασης η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξέδωσε δελτίο Τύπου, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το έργο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου”, μεταξύ της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τέθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) σε ισχύ. 

Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, το διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Μανώλη Μαραγκουδάκη και το διευθύνοντα σύμβουλο της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, Γιώργο Αγραφιώτη. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων. 

Με αφορμή την έναρξη ισχύος του έργου, ο κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης δήλωσε: “Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της πράσινης – κυκλικής οικονομίας. Η εταιρεία πρωταγωνιστεί στον κλάδο, εισάγοντας διαρκώς νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Φιλοδοξούμε το έργο αυτό να είναι το καλύτερο, αποδοτικότερο και οικονομικότερο έργο ΣΔΙΤ για το κοινωνικό σύνολο και παράλληλα να αποτελέσει πόλο έλξης για την εκπαίδευση φοιτητών και μαθητών. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τόσο την πολιτική ηγεσία, που μας τιμά με την παρουσία της, όσο και τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ότι η εταιρεία μας διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την οικονομική δυνατότητα και, πάνω από όλα, τη θέληση και την κουλτούρα για να υλοποιεί και να διαχειρίζεται άρτια έργα, που ολοκληρώνονται στην ώρα τους. 

Τέλος, επειδή ο θεσμός των ΣΔΙΤ εξ ορισμού προϋποθέτει την άριστη συνεργασία Αναθέτουσας Αρχής και Αναδόχου, εύχομαι σε όλους μας καλή συνεργασία και καλή δουλειά”.

Εκ μέρους του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, ο κ. Γιώργος Αγραφιώτης, δήλωσε: “Από αύριο ξεκινάμε την υλοποίηση της σύμβασης και στον προβλεπόμενο χρόνο θα παραδώσουμε το έργο που φιλοδοξεί να λύσει για πολλά χρόνια το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Το έργο, έχοντας πλέον πλήρη κοινωνική στήριξη, όπως αυτή εκφράζεται από τους θεσμικούς εκπροσώπους των πολιτών, θα συμβάλει αποτελεσματικά τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Οι πολίτες της Πελοποννήσου έχουν πάρει ήδη μια πρόγευση του αποτελέσματος από το αντίστοιχο έργο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ήπειρο, το έργο της χρονιάς 2018. 

Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι το δικό τους έργο θα είναι ακόμα καλύτερο. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, απαντάμε στα προβλήματα με τεχνική αρτιότητα αλλά και περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες και τον τόπο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αυτό το έργο εισέρχεται στην εποχή της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων με σύγχρονες εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας. Καλή επιτυχία και καλή δουλειά σε όλους μας”».

Θ. Βασιλόπουλος: «Μία νέα εποχή ξεκινά για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

Σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή την υπογραφή του έργου ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανέφερε: «Ως Δήμος Καλαμάτας νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, που επιτέλους ξεκινά η υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ενός σπουδαίου έργου που θα υλοποιηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες του ΠΕΣΔΑ, λειτουργώντας παράλληλα και συμπληρωματικά με τα εφαρμοζόμενα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης. Ενός έργου που θα δώσει λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών και που θα επανατοποθετήσει περιβαλλοντικά την περιοχή μας. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δύο έτη, ωστόσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα και σε 10 μήνες από σήμερα η ανάδοχος εταιρεία αναλαμβάνει -όπως προβλέπεται- τη μεταβατική διαχείριση. Πλέον δε χωρούν άλλες καθυστερήσεις.

Από σήμερα (σ.σ. χθες) η Περιφέρειά μας, η Μεσσηνία, η Καλαμάτα εισέρχονται σε μία νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων».

«Μαντάς: Η Πελοπόννησος γυρίζει σελίδα»

Με την ευκαιρία της υπογραφής των συμβάσεων για το έργο ΣΔΙΤ «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στην Περιφέρεια και την ανάδοχο εταιρεία, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ξεκινά η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Το έργο αυτό αποτελεί ένα έργο-σταθμό για όλους μας, το οποίο, αν και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, μας επιτρέπει πλέον σε λιγότερο από δύο έτη να γυρίσουμε σελίδα στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Tο έργο έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε η λειτουργία του να είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 600 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των μονάδων και 200 μόνιμες θέσεις, όταν οι μονάδες τεθούν σε παραγωγική λειτουργία.

Παράλληλα, εξορθολογίζεται το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους Δήμους, αποτρέπεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων που τόσο μας έχουν ταλαιπωρήσει και εκθέσει διεθνώς τα τελευταία χρόνια, αλλά και μπαίνει ένα οριστικό τέλος στις ανεξέλεγκτες χωματερές και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η διαφάνεια και η λογοδοσία στη λειτουργία των μονάδων αποτελούν βασικές παραμέτρους της επένδυσης, ενώ η διαχείριση των απορριμμάτων διασφαλίζεται ότι θα πραγματοποιείται πλέον με ενιαίο, συστηματικό και σύγχρονο τρόπο, όπως αρμόζει σε κάθε προηγμένη κοινωνία σαν τη δική μας».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Άκυρη η υπογραφή για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Μία ώρα πριν από τις επίσημες υπογραφές διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου έδωσαν δύο παρατάξεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το θέμα της συνέντευξης ήταν το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο μέσω της ΣΔΙΤ. Η πρωτοβουλία ανήκε σε “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” και “Πράσινη Πελοπόννησο”.

Ομιλητές ήταν ο Κρίτων Αρσένης (βουλευτής ΜΕΡΑ 25), ο Δημήτρης Καπόπουλος (πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Κωνσταντιναίων και μέλος του συντονιστικού οργάνου των Πολιτιστικών Συλλόγων χωριών του Δ. Οιχαλίας και της επιτροπής αγώνα κατοίκων της Καλλιρρόης), η Δήμητρα Λυμπεροπούλου (περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πράσινη Πελοπόννησος”) και ο Θανάσης Πετράκος (περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”).

«Η υπογραφή που έβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, για την έναρξη της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα είναι άκυρη», υποστήριξε ο δικηγόρος, Ανδρέας Χαρ. Μπακόπουλος, που εκπροσωπεί επιτροπές φορέων και κατοίκων, οι οποίες έχουν προσφύγει κατά του έργου. Μάλιστα, ο δικηγόρος τόνισε ότι οι εντολείς του επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους και ότι μη νόμιμες πράξεις συνεπάγονται την απόδοση ποινικών ευθυνών. 

Ο δικηγόρος κ. Μπακόπουλος υποστήριξε ότι η Περιφέρεια έχει εκπέσει του δικαιώματός της να υπογράψει για το έργο, γιατί η Προγραμματική Σύμβαση με την οποία της είχε εκχωρηθεί αυτή η αρμοδιότητα από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων έχει λήξει από τις 14 Ιούλη 2020.

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπογραφεί το έργο γιατί εκκρεμεί η ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου, καθώς επίσης εκκρεμούν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Επανειλημμένα, ως Δικηγορικό Γραφείο, που εκπροσωπεί Δήμους, Συλλόγους και κατοίκους Πελοποννήσου, έχουμε απευθυνθεί στα Μέσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και όχι μόνον, με δελτία Τύπου και συνεντεύξεις, δια ζώσης και τηλεοπτικά, με αποδέκτη τους κατοίκους της, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τα απορρίμματά τους (σε σχέση με άλλες χώρες), με βλάβη της υγείας τους από τους ΧΥΤΥ συμμείκτων σε απαγορευτική απόσταση και τους ρύπους των φορτηγών που θα διασχίζουν τους εθνικούς δρόμους, αλλά και οικισμούς σε απόσταση και 80, περίπου, μέτρων, κάθε τρία λεπτά, με καταστροφή του περιβάλλοντος και σε περιοχή NATURA, με μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα “προστατευομένων υδάτων”, με μεγάλες παραβιάσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, όπως ακριβώς εκτίθεται στα δικόγραφά μας… 

[…] Απαντώντας στην από 21/01/2021 “πομπώδη”, αλλά και “πρόχειρη” ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, διευκρινίζουμε, ότι δεν πρόκειται για την υπογραφή της Σύμβασης ΣΔΙΤ.

Όλοι θυμούνται ότι η Σύμβαση είχε υπογραφεί στις 14/06/2018, δηλαδή πριν, περίπου, 32 μήνες. Προφανώς, η Ανακοίνωση αναφέρεται στην Έναρξη Ισχύος της Συμβάσεως περί της οποίας προβλέπει το άρθρο 6 παρ. 2 αυτής.

Πέραν του γεγονότος ότι δε συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την κήρυξη αυτή, δηλαδή της Έναρξης ισχύος της Συμβάσεως, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 αυτής, εφόσον δεν έχει αποκτήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου την πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του συνόλου των Χώρων του Έργου από την Ανάδοχο Εταιρεία, η οποία βαρύνεται, ως γνωστόν, με “εικονικά” συμβόλαια σε ποσοστό μεγαλύτερο του ημίσεως των Χώρων του Έργου σε Παλαιόχουνη Αρκαδίας, το μεγάλο πρόβλημά της είναι ότι έχει εκπέσει από την αρμοδιότητα που της μετεβίβασε ο ΦοΔΣΑ με τις αριθμ. 5 και 7/2017 αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου…

[…] Το αποτέλεσμα είναι ότι η Περιφέρεια είναι πλέον αναρμόδια στο να συνάπτει, μη υπαρχούσης εκχωρήσεως από ΦοΔΣΑ, οιαδήποτε νομική ενέργεια σχετική με την άνω Σύμβαση, αφού πλέον ενεργεί χωρίς αρμοδιότητα. Συνεπώς, η Ανακοίνωση της Περιφέρειας κείται εκτός νομικού πλαισίου».

Δ. Λυμπεροπούλου

Από την πλευρά της, η Δ. Λυμπεροπούλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Διαχρονικά στην Ελλάδα έχουν αποτύχει να εφαρμοστούν έστω και κατ’ ελάχιστο οι ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων, ιδιαίτερα στον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι τόσο οι διοικήσεις των Περιφερειών όσο και οι κυβερνήσεις της χώρας, παρά το συχνά περιβαλλοντικό τους προσωπείο, αγνοούν επί της ουσίας το μεγάλο πρόβλημα που συσσωρεύεται από τη μη διαχείριση των απορριμμάτων και την τεράστια απώλεια φυσικών και οικονομικών πόρων που αυτή συνεπάγεται για τους Έλληνες πολίτες. 

Η παρούσα κυβέρνηση, μάλιστα, με σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αγνοώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που προάγει το σχεδιασμό για πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση, προχωρά σε πολιτικές μεταφοράς και καύσης απορριμμάτων. Παραγκωνίζει προκλητικά την αρχή ότι κάθε πολιτική απορριμμάτων είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν δεν κάνει συμμέτοχο σε αυτήν την κοινωνία των πολιτών και τους δημότες.

Οι οδηγίες της Ε.Ε. για τη διαχείριση απορριμμάτων θέτουν ως προτεραιότητα το σχεδιασμό για μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, την επανάχρηση και τη διαλογή στην πηγή. 

Όχι την ακριβή και ενεργειακά ασύμφορη μεταφορά τους και το διαχωρισμό τους σε μεγάλες κεντρικές μονάδες, που οδηγούν μετά υποχρεωτικά στην καύση τεράστιων ποσοτήτων δευτερογενών καυσίμων από τη βιομηχανία. 

Για να υλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες χρειάζεται πρωτίστως η σωστή ενημέρωση και συμμετοχή – ενεργοποίηση των πολιτών, η δημιουργία τοπικών πράσινων σημείων και άλλων σχετικών υποδομών με λειτουργίες επαναχρησιμοποίησης και κομποστοποίησης, η έμπρακτη υποστήριξη των δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών και των ελεγκτών περιβάλλοντος, η αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες του κράτους.

Για άλλη μια φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να αγνοεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους στόχους τους οποίους θέτει, ενώ φαίνεται να βάζει το ίδιο ως στρατηγικό στόχο να παραμείνουμε ουραγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τους στόχους ανακύκλωσης. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε ένα τέτοιο αδιέξοδο και κοστοβόρο μοντέλο. 

Τέλος, να θυμίσω σε όλους ότι πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μια επιστολή με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπουργείο Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την οποία διαπιστώθηκε ότι το έργο “Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)” για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ευρωπαϊκούς πόρους δεν είναι εναρμονισμένο με τις υφιστάμενες κοινοτικές οδηγίες». 

Θ. Πετράκος

Με τη σειρά του ο Θ. Πετράκος έχει ζητήσει όχι μόνο να ακυρωθεί η όλη διαδικασία, αφού υπάρχουν και οι νομικοί λόγοι που βαρύνουν την ανάδοχο, για το τερατώδες, πανάκριβο, αναχρονιστικό και σκανδαλώδες έργο της ΣΔΙΤ απορριμμάτων, αλλά και να προχωρήσουν οι αρμόδιοι σε επανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με αποκεντρωμένα έργα κατά ομάδες Δήμων και υπό την ευθύνη και διαχείριση των Δήμων, που να ακολουθεί τα βήματα: πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανάκτηση χρήσιμων υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και το ελάχιστο υπόλειμμα να θάβεται σε ΧΥΤΥ.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης