Θέμα ημερών η ενεργοποίηση του ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο

Θέμα ημερών η ενεργοποίηση του ΣΔΙΤ  για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο

Όπως γράφαμε και χθες, η επόμενη Παρασκευή είναι μία σημαντική ημέρα για τον κατασκευαστικό κόσμο και ειδικά για τα περιβαλλοντικά έργα στη χώρα μας, καθώς ήρθε η στιγμή που όλοι περίμεναν για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Στις 29 Ιανουαρίου, λοιπόν, αναμένεται να υπογραφεί η έναρξη σύμβασης ισχύος για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, το οποίο περιλαμβάνει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) με ανάδοχο τον κατασκευαστικό βραχίονα του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ).

Όπως αναφέρουν και πηγές πολύ κοντά στο θέμα, η υπογραφή θα “πέσει” στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) στην Αθήνα με υπό την παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καθώς και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο, ενώ έχουν παρουσιαστεί και προβλήματα όσον αφορά στη χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και το ΥΠΑΝ έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους μία σειρά διασκέψεων (δια ζώσης και από απόσταση) με στόχο την εκ νέου υποβολή του φακέλου στην ειδική επιτροπή DG REGIO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την οποία το έργο είχε δεχθεί “κίτρινη” κάρτα, με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 όπου και είχε ενταχθεί το έργο.

Μάλιστα, τόσο η Περιφέρεια όσο και τα δύο υπουργεία είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την ειδική ομάδα JASPERS μέσω της οποίας θα γίνει για πρώτη φορά η υποβολή του φακέλου.

Άμεσα ξεκινούν οι εργασίες
Εφόσον υπογραφεί η σύμβαση για την έναρξη ισχύος του έργου, η ΤΕΝΕΡΓ θα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες, ανεξάρτητα από την πορεία του φακέλου, η οποία αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, καθώς πρόκειται για ζήτημα χρηματοδότησης του έργου.

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να διαρκέσει 24 μήνες (άρα μιλάμε ήδη για τις αρχές του 2023), όμως υπολογίζεται πως -από τη στιγμή εκκίνησης της περιόδου παραχώρησης- η ΤΕΝΕΡΓ θα μπορεί να αναλάβει ύστερα από 10 μήνες την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.

Μάλιστα, η Περιφέρεια, δείχνει σταθερή στην πεποίθησή της πως η ΤΕΝΕΡΓ μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων συντομότερα από το προβλεπόμενο (ακόμα και εντός 5μηνου), με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για ανάληψη της διαχείρισης από το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε από το καλοκαίρι θα σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα μας (τα οποία ανήλθαν στα 15 εκατομμύρια ανά ευρώ εξάμηνο από το 2015 έως και το 2018) που καλούνται να καλύψουν οι φορολογούμενοι κάθε χρόνο. Αξίζει να αναφέρουμε πως το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το έργο και τα χαρακτηριστικά του

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου αποτελεί το 4ο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει συμβασιοποιηθεί και ακολουθεί αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών. Το έργο, η δυναμικότητα του οποίου ανέρχεται στους 200.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος, περιλαμβάνει τη δημιουργία 3 μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στη Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Κίο (Αργολίδα) και το Σπαθοβούνι (Κορινθία).