Το εμβόλιο και η προσωπική ευθύνη αποτελούν τα βασικότερα όπλα κατά της COVID-19

Το εμβόλιο και η προσωπική ευθύνη αποτελούν τα βασικότερα όπλα κατά της COVID-19

Με την ευχή και την ελπίδα που εμπεριέχει και την ανάλογη αισιοδοξία, για τη νίκη όλων μας και κυρίως της επιστήμης στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ως υγειονομικός εμβολιάστηκα και εγώ το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου.

Το εμβόλιο, όπως έχει ειπωθεί, από όλους αποτελεί την αρχή του τέλους για την πανδημία του κορωνοϊού. Για να έρθει αυτό το τέλος, βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από όλους τους πολίτες, που, όταν έρθει η σειρά τους, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν ή την πάθηση που τυχόν έχουν, θα πρέπει να εμβολιαστούν, αφού πρώτα ρωτήσουν τον προσωπικό τους γιατρό, ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη γνωστή μας καθημερινότητα. Μία καθημερινότητα χωρίς φόβο, χωρίς μέτρα και χωρίς άγχος και αγωνία για το αύριο.

Άλλωστε, τα εμβόλια, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει, αποτελούν τη μεγαλύτερη ιατρική ανακάλυψη του 20ού αιώνα και τη σημαντικότερη υγειονομική παρέμβαση της εποχής μας.

Με τα εμβόλια έχουν καταπολεμηθεί αρρώστιες που προκαλούσαν επιδημίες και οδηγούσαν σε θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους και σε πολλές περιπτώσεις παιδιά και άτομα που βρίσκονταν στη δημιουργική φάση της ζωής τους. Τα εμβόλια εξαφάνισαν ασθένειες που υπήρχαν στο παρελθόν και έχουν προφυλάξει εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο, από το να νοσήσουν βαριά σε περίπτωση που ασθενήσουν, όπως, για παράδειγμα, είναι το εμβόλιο της Γρίπης.

Ο εμβολιασμός μαζί με την προσωπική ευθύνη του καθενός στην τήρηση των μέτρων στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν, να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την Υγειονομική Κρίση.

Πρέπει, λοιπόν, όλοι, να εμβολιαστούμε, αφού το «Προλαμβάνειν» είναι καλύτερο του «Θεραπεύειν» και τα εμβόλια είναι ακριβώς αυτό. Είναι η πρόληψη και όχι η θεραπεία.

Του Άγγελου Χρονά