Η εθελοντική αιμοδοσία στην κρίσιμη εποχή της πανδημίας καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ

Η εθελοντική αιμοδοσία στην κρίσιμη εποχή της πανδημίας καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη και είναι αφιερωμένη  στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ύψιστη αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας και την ανάγκη για ασφαλές, ποιοτικό και επαρκές αίμα που θα χρησιμοποιηθεί για όποιον το έχει ανάγκη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη αποτελεί συνάμα και μία ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους αιμοδότες για την ανιδιοτελή προσφορά του δώρου της ζωής στους συνανθρώπους τους. Άλλωστε, δίνουν αίμα για κάποιον άγνωστο που δεν έχουν συναντήσει ποτέ στη ζωή τους και αυτό είναι το μεγαλείο του αιμοδότη.

Δε δίνει αίμα μόνο για το γνωστό του, για το φίλο του, για το συγγενή του, αλλά για έναν ξένο άνθρωπο και εκεί έγκειται το μεγαλείο της προσφοράς του.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι ο μόνος τρόπος να έχει μία χώρα επάρκεια αίματος.

Και στην πανδημία, παρά τους όποιους περιορισμούς, οι εθελοντές αιμοδότες συνέχισαν να προσφέρουν τα 10 λεπτά από το χρόνο τους και είτε έδωσαν αίμα στα οργανωμένα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων είτε συμμετείχαν σε εθελοντικές αιμοδοσίες συλλόγων και φορέων. Οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε και να τους ζητήσουμε να συνεχίσουν να επιδεικνύουν και στο μέλλον την ίδια ευαισθησία και να μη σταματήσουν να προσφέρουν όχι το αίμα τους, αλλά ζωή σε κάποιους άλλους ανθρώπους.

Θα πρέπει, λοιπόν, να σταματήσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη η όποια προκατάληψη υπάρχει ή ό όποιος φόβος γύρω από την αιμοδοσία, αφού δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για όποιον δίνει αίμα, αντίθετα κάνει καλό και στη δική του Υγεία.

Οφείλουμε όλοι (πλην όσων έχουν κάποιο πρόβλημα Υγείας, που δεν μπορούν να δώσουν αίμα) να γίνουμε Εθελοντές Αιμοδότες, γιατί έτσι προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο και φτιάχνουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Θέλω, τέλος, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, να αναφέρω πως η επέτειος αυτή αποτελεί μία καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε όλοι μας πως τότε οι πρόγονοί μας έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία, έδωσαν το αίμα τους και την ίδια τους τη ζωή, για να είναι καλύτερο το μέλλον για τις επόμενες γενιές, εμείς σήμερα, δίνουμε μόνο το αίμα μας για κάποιον άλλον.

Του Άγγελου Χρονά
Γιατρού –χειρουργού, περιφερειακού συμβούλου εντεταλμένου για θέματα Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου