“Ανασταίνεται” το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Κυπαρισσίας

“Ανασταίνεται” το Ανοικτό  Κέντρο Εμπορίου Κυπαρισσίας

Η τελευταία φορά που ακούστηκε κάτι για την τύχη του Ανοικτού Εμπορικού Κέντρου της Κυπαρισσίας, ήταν από το βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Αλέξη Χαρίτση, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν και είχε φέρει το θέμα στη Βουλή.

Όπως επισήμανε τότε χαρακτηριστικά, “η Τριφυλία δε διαθέτει την πολυτέλεια της απραξίας αναφορικά με το Open Mall Κυπαρισσίας και την απραξία μέχρι τώρα από πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίησή του, όπως διεφάνη μέσα και από την επιστολή αγωνίας του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στον υπουργό Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη.

[…] Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Ιούνιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,7 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δήμο Τριφυλίας. Η διαμόρφωση της πρότασης για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ έγινε μετά την εξαιρετική συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με το Δήμο Τριφυλίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Σημειώνεται ότι τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου κινούνται στον αντίποδα των μεγάλων εμπορικών κέντρων που οδηγούν σε ασφυξία τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς στοχεύουν στην πολλαπλή ενίσχυση των τελευταίων.

Το έργο θα υλοποιηθεί στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Κυπαρισσίας και θα αφορά περίπου 100 καταστήματα εμπορικών χρήσεων, υπηρεσιών και υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αναμένεται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και στη βελτίωση της κινητικότητας με νέους χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης.

Επίσης, θα περιλαμβάνει εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας με πρόσβαση στο διαδίκτυο, έξυπνο οδοφωτισμό και σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Συνολικά, η λειτουργία του Open Mall θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής και θα συμβάλει στην τόνωση της εμπορικής κίνησης σε τοπικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, μετά την παρέλευση επτά μηνών από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να προχωρήσει η υλοποίηση του.

Από τη δική μας πλευρά, σε στενή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και το Δήμο Τριφυλίας θα εξαντλήσουμε τους τρόπους παρέμβασης και πίεσης για να υλοποιηθεί άμεσα το πρωτοποριακό αυτό έργο».

Από τότε μέχρι προχθές δεν υπήρχε η παραμικρή κίνηση. Φαίνεται, όμως, ότι το θέμα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, αφού σε σχετική τηλεδιάσκεψη τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη προώθησης των Ανοικτών Εμπορικών Κέντρων.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη με αντικείμενο την αξιολόγηση και την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» (Open Malls) που έχουν ενταχθεί στο ΕΠΑνΕΚ, συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ, Γιώργος Ζερβός, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), Γιώργος Καρανίκας, και οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΕΔΕ και της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καλλιάρας και Γιάννης Παππάς αντίστοιχα.

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκε η εξέλιξη των έργων που έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Κοινή διαπίστωση ήταν η ύπαρξη σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση της πλειονότητας των έργων. Εξετάστηκαν οι αιτίες των καθυστερήσεων αυτών, και συζητήθηκαν πιθανές άμεσες ενέργειες διευκόλυνσης και επιτάχυνσης της υλοποίησής τους, με στόχο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Τσακίρης δήλωσε: “Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου είναι ένα σημαντικό βήμα στη μετεξέλιξη του εμπορίου, ειδικά στη μετα-covid εποχή και τις προκλήσεις που φέρνει σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό μοντέλου του εμπορίου. Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και εκτός από την αναβάθμιση των πόλεων – και των άμεσων θετικών επιπτώσεων που θα έχει αυτό για την τοπική κοινωνία και οικονομία –, βάζει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του Δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.

Σήμερα (σ.σ. προχθές) όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη συμφωνήσαμε ότι θα δουλέψουμε κατά προτεραιότητα, έτσι ώστε αυτή η δράση ΕΣΠΑ να ολοκληρωθεί και να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον και την εμπορική επιχειρηματικότητα στις πόλεις της Ελλάδας”.

Α.Π.