Διαβητικοί Μεσσηνίας: Ανησυχία που δεν ξέρουν πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους

Διαβητικοί Μεσσηνίας: Ανησυχία που δεν ξέρουν πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους

Αθ. Καρούνου: «Ένα 10% όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη»

Με αγωνία περιμένουν και οι διαβητικοί στη Μεσσηνία, όπως και άλλα άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ή ευπαθείς ομάδες, τον ορισμό του χρόνου αλλά και του τρόπου εμβολιασμού τους για την προστασία τους από τον ιό Covid 19.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας, Αθανασία Καρούνου, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο, ούτε έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και τα μόνα που γνωρίζουν είναι όσα ειπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αυτό, πάντως, που είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, είναι ότι επί χρόνια ζητούν οι διαβητικοί να ενταχθούν στις ευπαθείς ομάδες και τώρα μόνο για τον εμβολιασμό τούς εντάσσουν στην ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Κίνδυνος για τους διαβητικούς

Πριν από λίγες ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην πρόεδρο και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού και στην πρόεδρο και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με θέμα την επιτακτική ανάγκη έναρξης του εμβολιασμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

«Εδώ και έναν περίπου χρόνο η Ομοσπονδία μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη έναντι της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό. Μελέτες δείχνουν ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν έως και τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρής έκβασης της λοίμωξης COVID-19, με μελέτες από τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες περιοχές να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου σε ποσοστό 60 – 100%!

Παράλληλα, τα δεδομένα από τη χώρα μας αναφέρουν ότι ένα 10% όσων έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ παγκοσμίως γίνεται μία προσπάθεια από έγκριτους διεθνούς φήμης επιστήμονες προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η λοίμωξη από την COVID-19 προκαλεί κετοξέωση ακόμη και σε ανθρώπους που νόσησαν αλλά δεν είχαν διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη», τόνισε η κα Καρούνου, εστιάζοντας στον κίνδυνο που διατρέχει η συγκεκριμένη ομάδα συνανθρώπων μας.

Αγωνία για τον εμβολιασμό

Πρόσφατα, σε ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες: τα άτομα με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 και τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο νόσησης, στην οποία περιλαμβάνονται και οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

«Από αυτά που έχουν γίνει γνωστά από τις ενημερώσεις, αλλά όχι ακόμα με επίσημη ΚΥΑ, είναι ότι θα προηγηθεί η κατηγορία για τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, αμέσως μετά, μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 75- 79 και θα αφορά όλες τις ηλικίες. Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, αφορά περίπου 270.000 άτομα, θα αρχίσει εντός του Μαρτίου.

Η ομάδα Β ή ομάδα αυξημένου κινδύνου που έχουν εντάξει και εμάς τους διαβητικούς, περιλαμβάνει περίπου 14 κατηγορίες νοσημάτων, πρόκειται για τις υπόλοιπες παθήσεις που αφορούν άτομα ηλικίας 18- 59 ετών. Η ομάδα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη ομάδα και απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά, ο εμβολιασμός θα γίνει με ηλικιακό κριτήριο. Ακόμα είναι σε εξέλιξη ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 60-64. Στην ομάδα αυτή μαθαίνουμε ότι μπορεί να ανήκουν και περίπου 1 εκατ. άτομα, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν εμβολιασθεί μόνο 300.000 άτομα. Αυτό και μόνο ενισχύει την ανησυχία μας για το πότε θα έρθει η δική μας σειρά για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός της ομάδας μας. Δεν ξέρουμε αν οι εμβολιασμοί των ευπαθών ατόμων θα ξεκινήσουν, όταν ο εμβολιασμός της ομάδας 60-64 φτάσει στο 50% ή όταν ολοκληρωθεί. Υπάρχει μια αγωνία λοιπόν», κατέληξε η κα Καρούνου.

Της Βίκυς Βετουλάκη