Οι Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδους Διαβήτη επιστρέφουν

Οι Μεσσηνιακές Ημέρες  Σακχαρώδους Διαβήτη επιστρέφουν

Μετά την αναγκαστική παύση που είχε τεθεί λόγω της πανδημίας, το πρόγραμμα «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδους Διαβήτη – Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας» επιστρέφει με πρώτο σταθμό το Διαβολίτσι.

Χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας, Αθανασία Καρούνου, έκανε γνωστό ότι ξεκινά πάλι το εν λόγω ενημερωτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχους την ενημέρωση του κόσμου, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την εκπαίδευση των πασχόντων.

Το πρόγραμμα σταμάτησε την περίοδο της πανδημίας, όπως προαναφέραμε, και πλέον οι άνθρωποί του είναι έτοιμοι να «γυρίσουν» διάφορα σημεία της Μεσσηνίας, όπου θα πραγματοποιούν μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ενώ θα γίνονται εισηγήσεις για θέματα που άπτονται του διαβήτη.

Πρώτος σταθμός του προγράμματος είναι το Διαβολίτσι αύριο, ακολουθεί ο Άρις στις 13 Απριλίου, η Καρδαμύλη στις 25 Μαΐου και, τέλος, ο Αριστομένης στις 15 Ιουνίου, ενώ η κα Καρούνου πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά τον Σεπτέμβριο, σε άλλες περιοχές, σε συνεργασία πάντα με τους κατά τόπο Δήμους.

Το ενημερωτικό αυτό πρόγραμμα, πρόσθεσε, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διαβήτη και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, ενώ τα έξοδα καλύπτονται από το New York College. Συντονιστής της προσπάθειας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Διαβολίτσι
Μιλώντας για την ημερίδα στο Διαβολίτσι, η κα Καρούνου είπε ότι θα πραγματοποιηθεί στην ενοριακή στέγη «Ο Άγιος Παντελεήμων», όπου από τις 5.00 έως τις 6.00 το απόγευμα θα γίνονται μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Θα ακολουθήσει εισήγηση από την ενδοκρινολόγο Αρετή Κορακοβούνη για τα αίτια και τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει για τη σχέση νεφρού και διαβήτη ο νεφρολόγος, τ. διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής-Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γεώργιος Μπριστογιάννης.

Στο βήμα θα βρεθεί έπειτα ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ο οποίος θα μιλήσει για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει συζήτηση με το κοινό.

Κλείνοντας η κα Καρούνου προσκάλεσε, αλλά και προκάλεσε, όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, αφού μόνο όφελος θα έχουν. Τόνισε δε, ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι καθημερινές ιατρικές πράξεις, κι αν δεν υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση, δεν είναι εφικτό να υπάρχει σωστή ρύθμιση, με αποτέλεσμα ο διαβήτης να τιμωρεί και να εμφανίζονται σταδιακά επιπλοκές.

Με τη σειρά του ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης ανέφερε ότι το καλό που μας άφησε η πανδημία είναι η μεγάλη ευαισθητοποίηση όσον αφορά στα θέματα υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι όπως μας συγκλόνισε για ένα χρονικό διάστημα, έτσι θα πρέπει να συγκλονίζει και ο διαβήτης, καθώς αφήνει περισσότερες απώλειες σε ζωές, αλλά και σε ποιότητα ζωής, παγκοσμίως.

Ο ίδιος έκανε σαφές ότι ο διαβήτης πρέπει να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο ξεκινούν εκ νέου οι δράσεις με το Σύλλογο Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας, ενώ αναμένεται να αυξηθούν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση