Δολοφονία δικηγόρου στην Κυπαρισσία: Άκουσε ισόβια για τρίτη φορά

Δολοφονία δικηγόρου στην  Κυπαρισσία: Άκουσε ισόβια για τρίτη φορά

Για τρίτη φορά άκουσε χθες την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ο Βορειοηπειρώτης που έχει καταδικασθεί για τη δολοφονία δικηγόρου της Κυπαρισσίας το 2009, με τον ίδιο να αρνείται εκ νέου ότι τη διέπραξε.

Για άλλη μια φορά τακτικοί δικαστές και ένορκοι δεν τον πίστεψαν και ομόφωνα δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό για να σπάσουν τα ισόβια, επιβάλλοντας την ίδια ποινή, χωρίς καμία μείωση.

Η υπόθεση, μαζί με τη δολοφονία ενός 38χρονου από έναν 26χρονο στη Ναυαρίνου το 2009, οδηγήθηκαν για τρίτη φορά στις αίθουσες των δικαστηρίων, καθώς οι αλλαγές του νόμου πέρυσι τον Ιούλιο βοήθησαν να γίνει δεκτή η αναίρεσή τους στον Άρειο Πάγο για το επιεικέστερο του νόμου, επιτρέποντας στο δικαστήριο είτε να αφήσει την ίδια ποινή, είτε να τη μειώσει, είτε να αναγνωρίσει ελαφρυντικό.

Η υπόθεση της δολοφονίας στη Ναυαρίνου εκδικάσθηκε τους προηγούμενους μήνες, με θετική έκβαση για τον κατηγορούμενο, καθώς δικαστές και ένορκοι του αναγνώρισαν ελαφρυντικό, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή του και να αποφυλακισθεί. Δεν έγινε, όμως, το ίδιο χθες.

Φρικτή δολοφονία
Η δολοφονία του δικηγόρου είχε συγκλονίσει τη Μεσσηνία στις 26 Ιανουαρίου του 2009. Το θύμα βρισκόταν στο γραφείο του στην Κυπαρισσία και εργαζόταν, όταν δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση. Οι δράστες τού προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο.

Τον εντόπισε συνάδελφός του, διακομίσθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και στη συνέχεια, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασής του, στην Τρίπολη, όπου και κατέληξε.

Ως δράστες συνελήφθησαν ένας Βορειοηπειρώτης και ένας Αλβανός, οι οποίοι και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό κρίθηκαν ένοχοι, με τον πρώτο να καταδικάζεται σε ισόβια και το δεύτερο σε κάθειρξη 12 ετών.

Η υπόθεση χθες εκδικάσθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας μόνο ως προς την ποινή του καταδικασθέντος σε ισόβια, ο οποίος σε όλα τα δικαστήρια έχει δηλώσει πως είναι αθώος.

Συνεχίζει να αρνείται
Ακόμη και χθες, κατά τη διαδικασία, ο καταδικασθείς σε ισόβια δήλωσε ότι δεν έχει διαπράξει το έγκλημα, ενώ θα μπορούσε να ακούσει τη συμβουλή του δικηγόρου του όταν εκδικαζόταν το Εφετείο και να παραδεχθεί συμμετοχή στο έγκλημα, για να διεκδικήσει ένα ελαφρυντικό και να «σπάσει» τα ισόβια. Τόνισε, όμως, ότι δεν μπορεί να παραδεχθεί κάτι που δεν έχει κάνει, ενώ θέλει «να κοιτάει τα παιδιά του στα μάτια».

Απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από τον εισαγγελέα Έδρας, ενώ σημείωσε ότι ήδη βρίσκεται στη φυλακή 12 χρόνια και έχει λάβει αρκετές άδειες, τις οποίες περνά στην Κυπαρισσία, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ κανένα πρόβλημα.

Πάντως, παρότι μια παραδοχή του εγκλήματος, ακόμα και χθες, πιθανόν να του εξασφάλιζε την αναγνώριση ελαφρυντικού και τη δυνατότητα να σπάσει τα ισόβια και να αποφυλακισθεί άμεσα, αρνήθηκε και πάλι τη συμμετοχή του στη δολοφονία.

Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του πρότεινε να μην αναγνωρισθεί κανένα από τα ελαφρυντικά που ζητούσαν οι συνήγοροί του (σύννομος βίος και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη), ενώ στη συνέχεια και το δικαστήριο αρνήθηκε την αναγνώριση, επιβάλλοντας για τρίτη φορά την ποινή των ισοβίων.

Έτσι, ο καταδικασθείς για τη δολοφονία επέστρεψε στις φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, δηλώνοντας στην Έδρα ότι πλέον έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη.

Της Βίκυς Βετουλάκη