Έκοψε νωρίς η Ασφάλεια Καλαμάτας τη… «φόρα» σε ομάδα Ρομά που έκλεβε καταλύτες

Έκοψε νωρίς η Ασφάλεια Καλαμάτας τη… «φόρα» σε ομάδα Ρομά που έκλεβε καταλύτες

Πριν προλάβει να αναπτύξει μεγάλη δράση, όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, «ξερίζωσε» η Ασφάλεια Καλαμάτας την ομάδα των νεαρών Ρομά που είχε βάλει στο μάτι καταλύτες αυτοκινήτων.

Οι τελευταίοι έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των κλεφτών, καθώς περιέχουν μέταλλα αξίας, τα οποία πωλούν κυρίως σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ανακύκλωσης.

Κι αν νομίζετε ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία, κάνετε λάθος. Σε βίντεο που έχουν καταγράψει τέτοια δράση στην Αθήνα, οι δράστες χρειάσθηκαν περίπου ένα λεπτό για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία σε σταθμευμένα οχήματα και να φύγουν με τον καταλύτη στα χέρια.

Συλλήψεις
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας κατάφερε να συλλάβει τέσσερις νεαρούς Ρομά, ενώ εξιχνίασε έξι περιπτώσεις κλοπών σε συνεργεία αυτοκινήτων στη Μεσσηνία.

Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, σε συνεργασία με την ΟΠΚΕ, τέσσερις Ρομά, ηλικίας 20, 22, 23 και 27 ετών. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και ναρκωτικών, ενώ περιλαμβάνει ακόμη έναν 23χρονο Ρομά, αδελφό του 27χρονου που συνελήφθη.

Ειδικότερα, η Ασφάλεια Καλαμάτας συγκέντρωνε πληροφορίες για τη δράση της ομάδας και έτσι την Τετάρτη εντοπίσθηκε αρχικά ο 27χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν κάποια από τα κλοπιμαία και εν συνεχεία εντόπισαν και συνέλαβαν τους άλλους τρεις, στην κατοχή των οποίων βρήκαν κάποια από τα εργαλεία που είχαν κλαπεί από συνεργεία.

Έπειτα από αξιοποίηση των στοιχείων προέκυψε ότι οι τέσσερις δράστες, κατά το χρονικό διάστημα από 21 Ιανουαρίου έως και 22 Φεβρουαρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών σε επιχειρήσεις.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες είχαν διαπράξει έξι κλοπές σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εμπορία, επισκευή και ανακύκλωση οχημάτων, καθώς και σε αυτοκίνητο. Αφαιρούσαν διάφορα ανταλλακτικά και εξαρτήματα οχημάτων, κυρίως όμως καταλύτες.

Κλοπές

Οι δράστες είχαν διαπράξει κλοπές σε επιχειρήσεις στην Καλαμάτα, την Οιχαλία, το Ασπρόχωμα και τη Σπερχογεία και συγκεκριμένα:

-Από 21 έως 23 Ιανουαρίου από συνεργείο οχημάτων αφαίρεσαν διάφορα ανταλλακτικά, ψυγείο, αυτοκινήτου, σωλήνες αέρα, ζάντες κ.ά., συνολικής αξίας 1.500 ευρώ

-Από 24 έως 27 Ιανουαρίου από άλλο συνεργείο αυτοκινήτων αφαίρεσαν καταλύτες μπαταρίες, πολυόργανα και διάφορα άλλα εργαλεία, αξίας 900 ευρώ

-Από 9 έως 12 Φεβρουαρίου από σταθμευμένο αυτοκίνητο αφαίρεσαν τον καταλύτη, αξίας 300 ευρώ

-Από 20 έως 22 Φεβρουαρίου από επιχείρηση ανακύκλωσης οχημάτων αφαίρεσαν ανταλλακτικά και διάφορα εργαλεία, αξίας 700 ευρώ

-Το ίδιο χρονικό διάστημα από συνεργείο αυτοκινήτων αφαίρεσαν καταλύτες, ζάντες αυτοκινήτου και άλλα ανταλλακτικά, αξίας 300 ευρώ

-Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα από άλλο συνεργείο αυτοκινήτων αφαίρεσαν ανταλλακτικά και καταλύτες, αξίας 500 ευρώ.

Η Αστυνομία εκτιμά πως από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 4.000 ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και του οχήματος.

Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο 20χρονος, ο 22χρονος και ο 23χρονος βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης, βάρους 0,5 γραμμαρίων, ενώ το αυτοκίνητο κατασχέθηκε ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Μέρος των κλοπιμαίων και των εργαλείων βρέθηκε στην κατοχή τους και αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες.

Οι δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Της Βίκυς Βετουλάκη

φώτο αρχείου