Έλεγχος για τσιπ στα δεσποζόμενα ζώα από τη Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας

Έλεγχος για τσιπ στα δεσποζόμενα ζώα από τη Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας

Σε ελέγχους για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των στοιχείων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, προχωρά η Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας. Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει στο κέντρο της πόλης και θα επεκταθούν σε γειτονιές της Καλαμάτας και Κοινότητες του Δήμου, επιβάλλοντας όπου απαιτείται το σχετικό πρόστιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των στοιχείων είναι υποχρεωτική για τα δεσποζόμενα ζώα, όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία. Τέλος, σημειώνεται ότι οι εν λόγω έλεγχοι αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης που είχε προηγηθεί, μεταξύ του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα παρουσιάστηκε προχθές στο υπουργικό συμβούλιο από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της προεκλογικής δέσμευσης της Ν.Δ. «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».

Στόχος του η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων μέσα από τη συνεργασία κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων.

Σημειωτέον ότι η σχετική αρμοδιότητα περνά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας στο υπουργικό συμβούλιο, στο νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνονται ρητά οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων. Δηλαδή, η ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, η ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, η ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, η ελευθερία από το φόβο και την αγωνία, καθώς και η ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Επιπλέον, θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.

Παράλληλα, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα και δημιουργείται εθνική τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες αλλά και μητρώο παραβατών.

Αρκετοί φιλόζωοι και φιλοζωικές οργανώσεις τάσσονται αρχικά υπέρ των προβλέψεων του νέου νομοσχεδίου, περιμένοντας να οριστικοποιηθούν και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, χωρίς να λείπουν και οι επικριτικές φωνές.

Πάντως, το εθνικό μητρώο που δημιουργείται για πρώτη φορά και υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έχει μια σωστή προοπτική. Σημαντικό και το ότι θα τίθενται κυρώσεις στους Δήμους από ανεξάρτητη αρχή, εφόσον δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Α.Π.