Ελληνική έρευνα: Πόσα αντισώματα παράγει το εμβόλιο Pfizer

Ελληνική έρευνα: Πόσα αντισώματα παράγει  το εμβόλιο Pfizer

Έλληνες ερευνητές προχώρησαν σε μια ανεξάρτητη μελέτη –από τις ελάχιστες που έχουν γίνει παγκοσμίως– επί του αντικειμένου σε μεγάλο δείγμα ατόμων και διαπίστωσαν πόσα αντισώματα παράγουν ανά ηλικία οι εμβολιασθέντες μόνο με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Σε 15 μέρες θα ξέρουμε πόσα παράγουν και με τη δεύτερη. Στο ερώτημά μας αν θα κάνουν το ίδιο και με το εμβόλιο της AstraΖeneca λάβαμε την απάντηση ότι πρόκειται για πολύ απαιτητική και δύσκολη έρευνα, οπότε δεν γνωρίζουν ακόμη αν θα μπορέσουν να την επαναλάβουν και για άλλα εμβόλια.

Οι ερευνητές εξετάζοντας τους τίτλους αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer διαπίστωσαν μεγάλη απόκλιση ανάλογα με την ηλικία (μεταξύ των 30άρηδων και των άνω των 60 αλλά ακόμα και των άνω των 50). Όμως, παρότι αυτό προκαλεί στο μέσο άνθρωπο και μη ειδικό απαισιοδοξία σε μια πρώτη ανάγνωση, ο επικεφαλής της έρευνας ξεκαθάρισε ότι η πραγματική εικόνα θα φανεί σε λίγες μέρες που θα γίνει η ανάλυση των αντισωμάτων μετά και από την δεύτερη δόση:

«Υπήρχε άτομο που με την πρώτη δόση ανέπτυξε μόλις 30 AU/ml ενώ στη δεύτερη δόση ανέπτυξε χιλιάδες AU. Οπότε το γεγονός ότι κάποιος π.χ. 60 ετών αναπτύσσει λίγα αντισώματα σε σύγκριση με τους νεότερους στην πρώτη δόση, δε σημαίνει ότι και στη δεύτερη δόση θα είναι εξίσου χαμηλά και δε θα έχει ανοσία. Η πραγματική εικόνα θα φανεί μόνο με τις τελικές τιμές, μετά τη δεύτερη δόση», είπε στο SLpress.gr. ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι νοσήσαντες και οι άλλοι

Στην έρευνα περιελήφθησαν και 63 άτομα που προτού εμβολιασθούν είχαν νοσήσει. Σε αυτούς οι τίτλοι αντισωμάτων ήταν εντυπωσιακά υψηλότεροι μετά τον εμβολιασμό. Οι 63 είχαν νοσήσει από έναν έως τέσσερις μήνες πριν από τον εμβολιασμό. Πλήρης ανάλυση και για αυτή την ειδική ομάδα θα υπάρξει επισης σε 15 μέρες, οπότε θα είναι σαφές π.χ. πόσα αντισώματα είχαν οι νοσήσαντες προτού εμβολιασθούν και πώς τα πήγαν συγκριτικά με τους άλλους εμβολιασθέντες από άποψη αντισωμάτων μετά την δεύτερη δόση. Επίσης, θα αναλυθεί και η διαφορά στους τίτλους αντισωμάτων από τη νόσηση και από το εμβόλιο στους ίδιους. Σταδιακά και σε διάστημα ενός έτους θα εκτιμηθεί και η διάρκεια αλλά και η διακύμανση της ανοσίας σε όλους τους εμβολιασθέντες.

Οι μετρήσεις έγιναν στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης σε 425 υγειονομικούς ηλικίας 21 έως 67 ετών που εμβολιάστηκαν στο νοσοκομείο και έδειξαν ότι το 92.24% (392 στους 425) ανέπτυξε υψηλό τίτλο (>50 AU/mL) IgG αντισωμάτων μετά την 1η δόση. Αναλυτικότερα, 362 άτομα που δεν είχαν ιστορικό νόσησης με COVID-19 ανέπτυξαν τιμές αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 50 έως 3990 AU/mL, ενώ 33 άτομα παρουσίασαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων (λιγότερους από 50,0 AU/mL). Από τους εμβολιασθέντες που είχαν ιστορικό πρόσφατης νόσησης όλοι ανέπτυξαν πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 10.250 έως 80.000 AU/mL.

Η ηλικία, οι παρενέργειες

Αναφορικά με την ηλικία, οι τίτλοι αντισωμάτων διέφεραν πάρα πολύ μετά τα 50 και ειδικά μετά τα 60, όπου παρουσιαζόταν μεγάλη πτώση. Σημειώνεται ότι μετά τη δεύτερη δόση αναμένεται πολλαπλασιασμός των αντισωμάτων. Ήδη γίνεται επεξεργασία των μετρήσεων στις 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, όπου και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι τίτλοι των αντισωμάτων και θα ακολουθήσουν οι μετρήσεις 3, 6, 9 και 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

20-30 ετών κατά μέσο όρο ανέπτυξε  1.780 AU/ml

30-40 ετών κατά μέσο όρο ανέπτυξε 1.552 AU/ml

40-50 ετών κατά μέσο όρο ανέπτυξε 674 AU/ml

50-60 ετών κατά μέσο όρο ανέπτυξαν 357 AU/ml

οι άνω των 60 ανέπτυξαν κατά μέσο όρο 155 AU/ml

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν οι συνηθισμένες που παρατηρούνται με τα εμβόλια (πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, χαμηλή πυρετική κίνηση) και ήταν ήπιες και παροδικές.

Η εξέταση έγινε με τη μέθοδο SARS-CoV-2 IgG II Quant που ανιχνεύει ποσοτικά αντισώματα ανοσοσφαιρίνης τάξης G (IgG), συμπεριλαμβανομένων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της υπομονάδας(RBD) S1 της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 και όριο θετικότητας τα 50.0 AU/mL.

Της Όλγας Μαύρου 

Πηγή: slpress.gr