Η Μεσσηνία αποκτά ένα σύγχρονο ενεργειακά κτήριο – Παρουσιάστηκε η μελέτη για το νέο διοικητήριο

Η Μεσσηνία αποκτά  ένα σύγχρονο ενεργειακά κτήριο – Παρουσιάστηκε η μελέτη για το νέο διοικητήριο

Το πιο σύγχρονο ενεργειακά κτήριο της Ελλάδας αναμένεται να αποκτήσει η Μεσσηνία και ο λόγος για το νέο Διοικητήριο που είναι στα… σκαριά. Το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στο οποίο ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του -με βάση τη μελέτη που είναι δωρεά της ΤΕΜΕΣ-, πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να αναβαθμιστεί κατά πολύ με τη μετατροπή του σε βιοκλιματικό, ενώ οι εσωτερικοί χώροι δε θα θυμίζουν σε τίποτε το παρελθόν. Αυτοί θα είναι σε μια ενιαία διάσταση ανά όροφο, ενώ διαφορετική αισθητικά θα είναι η είσοδος. Από τα ξεχωριστά σημεία είναι το γεγονός πως οι εργασίες θα εξελιχθούν με τις υπηρεσίες σε… λειτουργία.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της παρουσίασης, χθες, του θέματος από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ανακοινώθηκαν και τα εξής:  Η μελέτη προβλέπει την αφαίρεση όλων των στοιχείων αμιάντου που απομένουν στο κτήριο, όπως και την καθαίρεση των κατασκευών που έχουν γίνει στον 6ο όροφο, έτσι ώστε αυτό να επανέλθει στο αρχικό του σχέδιο.

Επιπλέον, προβλέπεται η απαλειφή των εσωτερικών τοίχων εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου σε κάθε όροφο, προκειμένου να γίνει το κτήριο φωτεινό. Στο χώρο που θα προκύψει, ο εσωτερικός διαχωρισμός των γραφείων θα γίνει με κινητά στοιχεία. 

Προβλέπεται, επίσης, αλλαγή των αλουμινένιων παραθύρων και η αντικατάστασή τους από διπλά τζάμια, από την εσωτερική πλευρά των οποίων θα τοποθετηθούν σκίαστρα. Ακόμα, θα υπάρχουν περισσότεροι χώροι υγιεινής ανά όροφο, προσβάσιμοι και για άτομα με αναπηρίες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, το κτήριο επιδιώκεται να έχει μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και, ως εκ τούτου, προωθείται η χρήση φωτοβολταϊκών ή ακόμα και γεωθερμίας για τις ενεργειακές του ανάγκες.  Η μελέτη προτείνει, επίσης, καλύτερη διασύνδεση του κεντρικού κτηρίου με το αμφιθέατρο, το οποίο κι αυτό θα εκσυγχρονιστεί, όπως και ο περιβάλλων  χώρος.

Προβλέπονται, τέλος, αισθητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στο εξωτερικό, όπως αντικατάσταση μαρμάρων, όπου κρίνεται απαραίτητο, ενώ θα ληφθεί πρόνοια για την αποτροπή προσέγγισης των περιστεριών.

“Πρόκειται για ένα σοβαρό και άκρως απαραίτητο έργο, το κτήριο είναι παλαιό, με στοιχεία αμιάντου, ενώ προκύπτουν κι άλλου είδους προβλήματα -λειτουργικότητας, προσβασιμότητας, εξοπλισμών” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Οι εργασίες επισκευής θα γίνουν με το Διοικητήριο εν λειτουργία, πρώτα στο βόρειο και στη συνέχεια στο νότιο τμήμα, ενώ στη διάρκειά τους θα χρησιμοποιηθεί και ο χώρος του αμφιθεάτρου, μετά την κατάλληλη διαμόρφωσή του.

Α.Π.