Νοσοκομείο Καλαμάτας: Μείωση των χειρουργείων κατά 80%, 40% λιγότερα τακτικά ιατρεία

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Μείωση των χειρουργείων κατά 80%,  40% λιγότερα τακτικά ιατρεία

Οι γιατροί ζητούν το εμβολιαστικό κέντρο «να φύγει» από το νοσηλευτικό ίδρυμα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από γιατρούς και υγειονομικούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας έξω από το νοσηλευτικό ίδρυμα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κάνουν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ειδικά μετά τη δημιουργία κλινικής covid 19.

Ειδικότερα, όπως είπαν οι υγειονομικοί, συμμετείχαν στη στάση εργασίας «με διαχρονικά αιτήματα», τα οποία όμως έχουν αυξηθεί μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Έτσι, ζητούν την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τη μονιμοποίηση των έκτακτων εργαζομένων, που ενώ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας φθάνουν τους 130, αυτά δεν καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις.
Επίσης, ζητούν οι περιπτώσεις συναδέλφων τους που υπήρξαν θύματα της πανδημίας να χαρακτηριστούν «ως εργατικό ατύχημα», καθώς νόσησαν και έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας.

Από την πλευρά τους, οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας δήλωσαν ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν είχε ούτε την υλικοτεχνική υποδομή ούτε τον απαραίτητο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών για να ανταποκριθεί στις συνθήκες μιας πανδημίας. Ως εκ τούτου, με τη δημιουργία της κλινικής covid, που συνεχώς εξαπλώνεται, οι υπόλοιπες κλινικές υπολειτουργούν. Για το λόγο αυτό ζητούν η όποια κτηριακή επέκταση να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση και να αλλάξει η όλη κατάσταση, την οποία χαρακτήρισαν τραγική.

Επιπρόσθετα, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την υγεία των πολιτών με την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, διότι στο πλαίσιο της πανδημίας δεν υπάρχει η ανάλογη πρόληψη και αντιμετώπιση των υπόλοιπων ασθενειών.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι τα χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 80% και τα εξωτερικά ιατρεία κατά 40%, με ασθενείς να περιμένουν και τους γιατρούς να εκτιμούν ότι όλα αυτά θα έχουν ένα κόστος για αυτούς.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών στο νοσηλευτικό ίδρυμα, σχολίασαν ότι δεν πρέπει να γίνεται εκεί, αλλά σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες με προσωπικό που δεν έρχεται σε επαφή με κρούσματα covid 19. Όπως εξήγησαν, προσωπικό που διασωληνώνει περιστατικά covid μπορεί να κληθεί να προσέλθει στο εμβολιαστικό κέντρο για να πραγματοποιήσει εμβολιασμούς.

Κάλεσαν, λοιπόν, τη διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς και την 6η ΥΠΕ, να πάψουν αυτή την- όπως τη χαρακτήρισαν-παρωδία, ενώ ζητούν άμεσα να στελεχωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, προκειμένου να γίνεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού με τους όρους που του αρμόζει.

Επίσης, δήλωσαν πως καταδικάζουν κάθε μορφή απλήρωτης εργασίας στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ, ενώ σημείωσαν πως η διοίκηση τους ενημέρωσε ότι πρέπει να προβούν στη μείωση πρόσθετων εφημεριών, κάτι που- υποστήριξαν- είναι ανέφικτο.

Τέλος, θέλησαν να διαβεβαιώσουν τους πολίτες ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στις επάλξεις, αλλά τους καλούν να βρεθούν μαζί τους, προκειμένου όλοι μαζί να απαιτήσουν τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Κινητοποίηση για την υγεία του λαού
Μαζί, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, γυναίκες και συνταξιούχοι, προχώρησαν χθες σε αγωνιστική κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο πλαίσιο κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ με στάση εργασίας.

Όπως τονίστηκε, αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν υγεία, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και επικουρικών στα νοσοκομεία, ένταξη του προσωπικού των νοσοκομείων στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Μιλώντας σχετικά η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Ξένια Στρατικοπούλου, τόνισε: «Συγκεντρωθήκαμε για να διεκδικήσουμε την ένταξή μας στα βαρέα κι ανθυγιεινά, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών στα νοσοκομεία, να θεωρηθεί ο θάνατος προσωπικού από COVID-19 ως εργατικό ατύχημα. Θέλουμε δημόσια δωρεάν υγεία. Ευχαριστούμε την ΟΓΕ, την Ομάδα Γυναικών και την Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων που ήρθαν και μας υποστηρίζουν στον αγώνα μας. Ελπίζουμε όλοι να συμπαρασταθούν στον αγώνα που κάνουμε».

Από την πλευρά της, η κα Κατερίνα Τσιγκάνου σημείωσε: «Η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας, που είναι μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, συμπαραστέκεται στον αγώνα που κάνει το Σωματείο των Εργαζομένων στο νοσοκομείο και θεωρούμε ότι τα αιτήματά τους είναι πάρα πολύ δίκαια και ενδιαφέρουν άμεσα τις οικογένειές μας, γιατί είναι για την υγεία όλου του πληθυσμού…».

Ο δε Σαράντος Κουκούμης, από την Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων, τόνισε: «Συμμετέχουμε στην πανελλαδική κινητοποίηση των υγειονομικών για να παρθούν μέτρα από το κράτος για μόνιμες προσλήψεις, για χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, για να εξασφαλιστεί η υγεία του λαού. Εμείς, ως απόμαχοι της δουλειάς, είμαστε η πιο ευάλωτη ομάδα και με την πανδημία τώρα. Τα μέτρα που έχουν παρθεί και με τα τεστ και με τους εμβολιασμούς, μας αφήνουν εκτεθειμένους. Δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού. Γι’ αυτό συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών»

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Στο πλευρό των νοσοκομειακών ιατρών
Στο πλευρό των νοσοκομειακών ιατρών στέκεται ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας με αφορμή τη χθεσινή τους απεργία και συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα για τα ακόλουθα αιτήματα.

-Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό

-Άμεση διεκπεραίωση των προσλήψεων που εκκρεμούν

-Ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες των θέσεων που προκηρύχτηκαν στις 11/2/2021

-Άμεση ενίσχυση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καλαμάτας με επιπλέον εντατικολόγους

-Άμεση ενίσχυση με ακτινολόγους του Νοσοκομείου Καλαμάτας

-Άμεση ενίσχυση της κλινικής covid με επιπλέον ιατρούς

-Άμεση ενίσχυση με παθολόγους

-Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να δημιουργηθούν περισσότερα Εμβολιαστικά Κέντρα.