Πανδημία – κακοκαιρία: Εν μέσω προβλημάτων η λειτουργία σχολείων της Καλαμάτας

Πανδημία – κακοκαιρία: Εν μέσω προβλημάτων η λειτουργία σχολείων της Καλαμάτας

Η καλή ή όχι λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Καλαμάτας, από την έναρξη της πανδημίας και μετά, αποτελεί ένα από τα θέματα που απασχολούν τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, είτε με τη μορφή ερωτήσεων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης είτε με τοποθετήσεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, Γιάννης Χριστόπουλος, κατέθεσε κείμενο με σειρά ερωτήσεων προς τη Δημοτική Αρχή.

Ειδικότερα, αναφέρει: “Πλήθος παραπόνων καταγράφονται καθημερινά για προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, εν μέσω πανδημίας και κακοκαιρίας.

Ενδεικτικά καταγράφω:

1. Ξεκίνησε η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΕΠΑΛ χωρίς θέρμανση, με σπασμένα φωτιστικά, χωρίς φώτα στις σκάλες, χωρίς φώτα και χωρίς καζανάκια στις τουαλέτες

2. Στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναγκαστικά λειτουργούν, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ, με ανοικτές πόρτες και παράθυρα, η προμήθεια σε πετρέλαιο γίνεται με το σταγονόμετρο

3. Στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Δήμου δε διατίθενται αντισηπτικά, αναγκάζοντας κάθε σχολική μονάδα να προμηθεύεται χωριστά, σε διπλάσια τιμή

4. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει, παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών σε τουλάχιστον 4ώρης διάρκειας. Σημειώνω πως από τις 11/2 έληξαν οι συμβάσεις των καθαριστριών, 6,5 ωρών απασχόλησης, που με ανάθεση είχε προσλάβει ο Δήμος και καμία ενεργεία δεν έχει γίνει για κάλυψη των κενών

5. Καθημερινά τα κρούσματα στα σχολεία αυξάνονται, η ανάγκη για οργανωμένη παρέμβαση διενέργειας rapid test είναι επιβεβλημένη

6. Παρά την εισήγηση της Τροχαίας για την ανάγκη παρουσίας σχολικής τροχονόμου στην οδό Κρήτης, πρόσφατα ζητήθηκε από τη σχολική τροχονόμο που προσέφερε υπηρεσίες να εγκαταλείψει τη θέση της και μάλιστα χωρίς να πληρωθεί από τον Οκτώβριο. Σημειώνω πως την επόμενη ημέρα έγινε τροχαίο ατύχημα πάνω στη διάβαση χωρίς ευτυχώς θύματα

7. Παρά τα κρούσματα που παρατηρούνται στην ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα των Ρομά, κανένα προληπτικό μέτρο δε λαμβάνεται για τους μαθητές Ρομά”.

Στη συνέχεια της επιστολής του ο κ. Χριστόπουλος διατυπώνει συγκεκριμένα ερωτήματα: “Θα αναλάβει πρωτοβουλίες επίλυσης των ζητημάτων στα ΕΠΑΛ η Δημοτική Αρχή; Θα μετατρέψει τις συμβάσεις των καθαριστριών σε 4ωρης διάρκειας για να καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων; Θα προχωρήσει στην προμήθεια και διάθεση αντισηπτικών και μασκών στα σχολεία; Θα μεριμνήσει, πριν είναι αργά, για την ασφαλή διάβαση των μαθητών στα σχολικά συγκροτήματα της οδού Κρήτης; Θα φροντίσει για την επάρκεια σε πετρέλαιο θέρμανσης; Θα προχωρήσει σε μέτρα πρόληψης ενημέρωσης των μαθητών Ρομά ώστε να προστατευτούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι συμμαθητές τους από τυχόν διασπορά του ιού; Θα διατεθούν οι χρηματοδοτήσεις της πολιτείας σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού και όχι σε αναθέσεις και προσλήψεις με αδιαφανή διαδικασία;».

Πριν δε από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή με χθεσινό της δελτίο Τύπου, που είχε τίτλο “Σε καλή κατάσταση τα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας”, σημείωνε: “Προγραμματισμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, χθες, υπό το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, με αντικείμενο την κατάσταση των σχολείων και την καταγραφή τυχόν προβλημάτων λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Στη σύσκεψη συμμετείχε η γενική γραμματέας Μ. Νταμάτη, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλίας Γυφτέας και Παύλος Κλάδης, ο πρόεδρος της «Φάρις» Παναγιώτης Δρούγας και ο προϊστάμενος Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Σπύρος Λαγωνικάκος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε, από τις Σχολικές Επιτροπές γίνεται προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων, ενώ προμήθεια έχει γίνει και για είδη ατομικής προστασίας και αντισηπτικά (έχει γίνει ήδη διανομή στα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας και ακολουθούν οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

Επίσης, συνεχίζονται κανονικά οι απολυμάνσεις των σχολικών μονάδων και η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, ειδικά στα σχολεία όπου έχουν καταγραφεί θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα που να καθιστούν ανάγκη τη μη λειτουργία κάποιας σχολικής μονάδας.

Τέλος, όσον αφορά προβλήματα στα σχολικά κτήρια και αναγκαίες παρεμβάσεις φθορών ή ζημιών που έχουν καταγραφεί, τονίζεται ότι ο Δήμος κινείται με ίδιους πόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη φετινή σχολική χρονιά δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς του Δήμου τα χρήματα που κεντρικά η Πολιτεία κατανέμει. Παρόλα αυτά, ο Δήμος προχωράει με μια μεγάλη εργολαβία, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, που αφορά στην επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων του Δήμου Καλαμάτας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Δήμος είναι έτοιμος προκειμένου μέσω της Περιφέρειας να προχωρήσει σε μία μεγάλη παρέμβαση στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, με προϋπολογισμό άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ”.