Παραγωγική συνάντηση του δημάρχου Θ. Βασιλόπουλου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Παραγωγική συνάντηση του δημάρχου Θ. Βασιλόπουλου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Επί τάπητος σημαντικά θέματα του Δήμου Καλαμάτας

Εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, είχε προχθές στην Αθήνα ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στο Δήμο, έργα και δράσεις που σχεδιάζονται, αλλά και χρηματοδοτήσεις που η Δημοτική Αρχή διεκδικεί για την υλοποίηση του προγραμματισμού που έχει θέσει, με τον υπουργό να εκφράζεται θετικά ως προς την υποστήριξη προτάσεων του Δήμου.

Ο δήμαρχος παρείχε ενημέρωση στον υπουργό για όσα υλοποιεί ο Δήμος στον τομέα του Περιβάλλοντος, αλλά και σ’ αυτούς της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής. 

Σε σχέση με το Περιβάλλον, ο Δήμος υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, είναι σε λειτουργία μονάδα κομποστοποίησης στερεών αποβλήτων, συντάσσει επιχειρησιακό σχέδιο για την αναζωογόνηση περιοχών του αστικού χώρου της πόλης, ενώ σε εξέλιξη είναι η σταδιακή ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας, η σύνταξη ενός γεωχωρικού χάρτη δεδομένων (G.I.S), η κατασκευή στις γειτονιές της πόλης μικρών χώρων πρασίνου (πάρκα τσέπης) και η ανάπλαση δρόμων της εμπορικής ζώνης.

Ο υπουργός ενημερώθηκε, επίσης, από το δήμαρχο για τις διεκδικήσεις του Δήμου που αγγίζουν όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του χαρτοφυλακίου του. Ενδεικτικά έγινε συζήτηση για τις εν εξελίξει πολεοδομικές μελέτες και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως σε σχέση με την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης Οικισμού Βέργας που είναι προς έγκριση στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Επίσης, για τις διεκδικήσεις του Δήμου στον τομέα της Ενέργειας, μέσω της υποστήριξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων του Δήμου για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, για την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με το ΣΦΗΟ, για τη διαχείριση της ενέργειας και φυσικών πόρων (νερό), με έξυπνες συσκευές κ.ά.

Ένταξη της Καλαμάτας στο πρόγραμμα “Πόλις”

Ένα από τα προγράμματα που ο Δήμος ενδιαφέρεται να ενταχθεί και στο πλαίσιο αυτό γίνεται η σχετική προετοιμασία, είναι το «Πόλις», το οποίο κι αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ο Δήμος Καλαμάτας, δεδομένου ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για περαιτέρω βιώσιμη αστική ανάπτυξη, προετοιμάζει την πρότασή του. Άλλωστε, ήδη έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την εταιρεία “Διάζωμα” για την υποστήριξη σε θέματα ανάπτυξης τουρισμού και πολιτισμού. Σημειώνεται ότι η φιλοσοφία του «Πόλις» περιλαμβάνει αστικές παρεμβάσεις εμβληματικού χαρακτήρα.

Πρόγραμμα “Ηλέκτρα” και διατηρητέα

Με την ευκαιρία της συνάντησης με τον υπουργό ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έθεσε κι άλλα θέματα και διεκδικήσεις. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών ήταν ένα απ’ αυτά, με έμφαση να δίνεται στα σχολικά κτήρια.

Όσον αφορά στα διατηρητέα, ο δήμαρχος ζήτησε την ενεργοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ψηφιακή Τράπεζα Γης, για να υπάρξει αντιμετώπιση ενός ζητήματος που για χρόνια αναζητά λύσεις.

Διαχείριση απορριμμάτων και αποκατάσταση Μαραθόλακκας

Τέλος, στο μενού της συνάντησης του υπουργού με το δήμαρχο βρέθηκε και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας των εργοστασίων στο πλαίσιο του έργου ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και η υποστήριξη για την ανάδειξη πράσινων σημείων στην πόλη.

Ιδιαίτερη υπήρξε η αναφορά στην περιοχή της Μαραθόλακκας, όπου και συζητήθηκε η αποκατάσταση του εν λόγω χώρου. Στην κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου σε επίπεδο μελέτης και χρηματοδότησης, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό και κρίσιμο για το Δήμο έργο.

Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, καθώς στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η άμεση έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση αμέσως μετά την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.