Τηλεσυνάντηση του 13ου Δημοτικού Σχολείου με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

Τηλεσυνάντηση του 13ου Δημοτικού Σχολείου με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε τηλεσυνάντηση ανάμεσα στις μαθητικές ομάδες από τα τμήματα Ε1 και Ε2 του 13ου Δημοτικού Σχολείου με τους εκπαιδευτικούς τους Παναγιώτη Κυρίτση, Ελένη Βασιλοπούλου, την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Όλγα Στεφανοπούλου, την εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας Βασιλική Μουρδουκούτα και την Ιωάννα Ραβάνη, αναπληρώτρια υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, με θέμα: «Βιώσιμη γεωργία».

Η υλοποίηση αυτής της συνάντησης έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του εγκεκριμένου Προγράμματος Erasmus+ με θέμα: “Healthy Learners in a Sustainable Society” που συμμετέχει το σχολείο. Έρχεται δε ως συνέχεια της δράσης που είχαν υλοποιήσει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και είχαν γνωρίσει με βιωματικό τρόπο ένα παραδοσιακό φαγητό από τη Σουηδία, την καροτόσουπα (morotssoppa).

Στη διαδικτυακή συνάντηση που είχαν με το ΚΠΕ Καλαμάτας, οι μαθητές και μαθήτριες μέσα από βιωματική προσέγγιση έμαθαν τα συστατικά των τροφών που είναι απαραίτητα για την υγεία και για την ισορροπημένη διατροφή. Γνώρισαν τον τρόπο που μπορούμε να μεταβάλλουμε το συσχετισμό των τροφών, για να πετύχουμε υγιείς διατροφικές συνήθειες. Με αφορμή την προέλευση των υλικών από τη συνταγή της καροτόσουπας (Morotssoppa) που είχαν παρασκευάσει τις προηγούμενες μέρες στο σχολείο τους, έμαθαν τους όρους τροφοχιλιόμετρα και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Κατανόησαν ότι η χρήση ντόπιων υλικών είναι πιο φιλική για το περιβάλλον και η μεταφορά τους από την παραγωγή στο τραπέζι δεν το επιβαρύνει. Πρότειναν αντικατάσταση υλικού από τη συγκεκριμένη συνταγή που την κάνει να δημιουργεί σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με άλλο ντόπιο υλικό, που βοηθά στη συνολική ελάττωσή του.

Όλη η δράση βοήθησε τους μαθητές και μαθήτριες να γίνουν συνειδητοποιημένοι καταναλωτές.