Τρία χρόνια συμπλήρωσε το ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Καλαμάτας

Τρία χρόνια συμπλήρωσε  το ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Καλαμάτας

Στις 13 Φεβρουαρίου 2021 το ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Καλαμάτας συμπλήρωσε τρία χρόνια συνεχούς λειτουργίας, στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Σκοποί του ΚΔΑΠμεΑ είναι: α) η δημιουργική απασχόληση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων με αναπηρία, β) η κοινωνική ένταξη παιδιών, εφήβων, ενηλίκων με αναπηρία, γ) η στήριξη της οικογένειάς τους ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να αποφευχθεί η χρήση ιδρυματικής φροντίδας, δ) η βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών, εφήβων, ενηλίκων με αναπηρίες και των οικογενειών τους.

Οι υπηρεσίες που παρέχει το ΚΔΑΠμεΑ είναι:

α) Κοινωνική υπηρεσία: Αξιολόγηση των αναγκών των ωφελουμένων και των οικογενειών τους, υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα, πρόληψη και αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών αναγκών του ατόμου και της οικογένειας με διασύνδεση και παραπομπή σε Υπηρεσίες Πρόνοιας, Υγείας, Εκπαίδευσης και ό,τι άλλο κριθεί αναγκαίο.

β) Λογοθεραπεία: Διαταραχές άρθρωσης και φωνητικές διαταραχές, διαταραχές ομιλίας (τραυλισμός, ταχυλαλία), διαταραχές φωνής (δυσφωνία, αφωνία), διαταραχές γραπτού λόγου (δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσγραφία), Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός, Δυσφασίες), Διαταραχές Ακοής – Όρασης

γ) Ψυχολογική υποστήριξη: Ατομικές ή και ομαδικές παρεμβάσεις σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες (ψυχοσυναισθηματική ρύθμιση), ατομικές ή και ομαδικές παρεμβάσεις σε γονείς (συμβουλευτική)

δ) Φυσικοθεραπεία: Εξατομικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση σε εγκεφαλική παράλυση, ανωμαλίες βάδισης, σπαστικότητα, σύνδρομο Down, Αυτισμός, μυϊκές δυστροφίες.

Επιπλέον δραστηριότητες

Φυσική αγωγή (Ψυχοκινητική Εκπαίδευση), Εκμάθηση παραδοσιακών χορών, Εικαστικά – Κατασκευές, Προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης, Κεραμική, Ζαχαροπλαστική.

Το ΚΔΑΠμεΑ λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Ιουλίου και εξυπηρετεί 50 ωφελούμενους με voucher και 10 ωφελούμενους με το θεσμό του επισκέπτη.

Την περίοδο της πανδημίας λειτούργησε συνεχώς, εκτός από την περίοδο Μάρτιος-Μάιος 2020, κατά την οποία το προσωπικό του απασχολήθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτιο). Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτές του παρείχαν τηλε-εκπαίδευση σε αρκετούς ωφελουμένους.

Το υπόλοιπο διάστημα από Ιούνιο 2020 έως και σήμερα η λειτουργία του ΚΔΑΠμεΑ συνεχίζεται ανελλιπώς, και σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα υγιεινής και προστασίας λόγω Covid-19 του ΕΟΔΥ, με σύνταξη πρωτοκόλλου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος, με αυστηρές διαδικασίες απολύμανσης και καθαριότητας, με διαχωρισμό των ωφελουμένων ηλικιακά και χωροταξικά σε μικρά και σταθερά τμήματα και με υποχρεωτική διενέργεια rapid tests ανά εβδομάδα στο προσωπικό.

Η μετακίνηση των ωφελουμένων γίνεται με δυο αυτοκίνητα του Δήμου, το ένα μεταφέρει δύο ωφελούμενους φέροντες μάσκα και το άλλο έναν ωφελούμενο μη φέροντα μάσκα λόγω αισθητηριακών διαταραχών.

Οι ώρες λειτουργίας του ΚΔΑΠμεΑ είναι καθημερινά 13.30 – 21.30 (εκτός Σαββάτου και Κυριακών και επίσημων Αργιών). Διεύθυνση: Ανατολική Πύλη Παλαιού Στρατοπέδου Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2721360100 & 2721360765, e-mail: kdapmea.kal@gmail.com, fb: ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Καλαμάτας.