Αλέξης Χαρίτσης: Να προστατευθεί το οικοσύστημα των νήσων Σχίζα και Σαπιέντζα

Αλέξης Χαρίτσης: Να προστατευθεί το οικοσύστημα των νήσων Σχίζα και Σαπιέντζα

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρή Δρίτσα, που αφορά την εκ νέου ενεργοποίηση του πεδίου βολής Σχίζας.

Όπως τονίζει στην ερώτηση του ο κ. Χαρίτσης η πρόσφατη ανακοίνωση για την ενεργοποίηση του πεδίου βολής Σχίζας από 5 Απριλίου μέχρι 11 Ιουνίου δημιούργησε αναστάτωση στους κατοίκους των περιοχών της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας. Το εν λόγω πεδίο βολής βρίσκεται πολύ κοντά σε σημαντικές τουριστικές περιοχές του νομού Μεσσηνίας όπου δραστηριοποιούνται πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας και αναμένουν τη νέα θερινή περίοδο ώστε να επαναλειτουργήσουν και να καλύψουν της ζημιές της περσινής ιδιαίτερα προβληματικής τουριστικής χρονιάς.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια και μετά από κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, το πεδίο βολής δε λειτουργούσε ή χρησιμοποιούνταν περιστασιακά για πραγματοποίηση µόνο εικονικών βολών και µόνο από εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-2. Η εκ νέου όμως ενεργοποίηση του δε διασαφηνίζεται από το ΥΠΕΘΑ αν θα είναι στο ίδιο πλαίσιο και εκτός της τουριστικής περιόδου, ή θα έχει άλλη επιχειρησιακή χρήση.

Παράλληλα, εγείρονται σημαντικά περιβαλλοντολογικά ζητήματα καθ’ όσον η ενεργοποίηση του πεδίου βολής θα επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα της περιοχής, εφ’ όσον η νήσος Σχίζα με την γειτονική της Σαπιέντζα θεωρούνται σημαντικές περιοχές προστασίας της φύσης και έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Χαρίτσης ερωτά τους Υπουργούς Άμυνας και Περιβάλλοντος:

  1. Θα ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του το Υπουργείο Άμυνας με την οποία ενεργοποιείται εκ νέου το πεδίο βολής Σχίζας στην αρχή της φετινής νέας τουριστικής περιόδου;
  2.  To πεδίο βολής θα παραμείνει ως έχει, για εκπαιδευτικούς δηλαδή σκοπούς με εικονικά πυρά, ή θα αλλάξει η χρήση του;
  3. Πως και με ποιους τρόπους θα προστατεύσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων το οικοσύστημα των ενταγμένων στο δίκτυο Natura νήσων, Σχίζα και Σαπιέντζα.