Δ.Σ. Τριφυλίας: Παράταξη Τσίγγανου και Κουκούμης πρότειναν μειώσεις δημοτικών τελών

Δ.Σ. Τριφυλίας: Παράταξη Τσίγγανου και Κουκούμης πρότειναν μειώσεις δημοτικών τελών

Διοίκηση Λεβεντάκη και Παναγιωτοπούλου ψήφισαν μη αναπροσαρμογή

Στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας η παράταξη Π. Τσίγγανου και ο Σ. Κουκούμης πρότειναν μειώσεις και απαλλαγές στα δημοτικά τέλη έτους 2021, ωστόσο με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της διοίκησης Λεβεντάκη (5 από Γ. Λεβεντάκη, 2 Σ. Μπακούρου και ο Αλ. Κουτρουμπής), καθώς και δύο της παράταξης Χ. Παναγιωτοπούλου, αποφασίστηκε η μη αναπροσαρμογή τους. 

Στο απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΨΚ32ΩΗΕ-ΦΝ7, μεταξύ άλλων, αναγράφεται: 

«Εισάγοντας το 2ο θέμα της έκτακτης ημερήσιας διάταξης ο πρόεδρος είπε: Θέτω υπόψη σας τη με αριθ.42/2021 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας με θέμα: Λήψη απόφασης περί αναπροσαρμογής ή μη του Ενιαίου Τέλους Καθαριότητας και Φωτισμού για το έτος 2021 (εισήγηση προς το Δ.Σ.) και παρακαλώ για την έγκρισή της: 

-Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς κατέθεσε: α) Δε φαίνονται τα πλεονάσματα του 2019 και 2020 στους επόμενους προϋπολογισμούς. β) Για το 2021 σχεδόν διπλασιάζονται τα τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού χωρίς να αιτιολογούνται. Η αιτιολογία ότι έχουμε τη μεταφορά στην ΤΕΡΝΑ και δεν ξέρουμε πόσο θα στοιχίσει είναι απαράδεκτη. γ) Επιβάλλεται να έχουν γίνει μελέτες σκοπιμότητας για μεταφορά είτε ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων τοπικά. Υποστηρίζω ότι η ανακύκλωση στερεών αποβλήτων θα μειώσει το κόστος μεταφοράς και θα αποδώσει και κέρδη. δ) Πιστεύω ότι αν εκτελεστεί αυτός ο προϋπολογισμός πολύ σύντομα θα φέρει μεγάλη αύξηση τελών και το Δήμο σε οικονομικό αδιέξοδο. ε) Εκτός από τα διπλάσια περίπου έσοδα του φετινού προϋπολογισμού (καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού), έχουν προϋπολογιστεί άλλα 475.000 ευρώ περίπου και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021,δηλαδή το τελικό ποσό ανέρχεται συνολικά στα 6.000.000 ευρώ περίπου. Δεν ψηφίζω όχι γιατί τα απορρίμματα πρέπει να αποκομισθούν. Ψηφίζω λευκό. 

-Η δημοτική σύμβουλος Αλεξοπούλου Σταματία, εκπροσωπώντας το συνδυασμό ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, κατέθεσε: Έχω κάποιες ερωτήσεις και παρακαλώ να μου απαντήσετε; Ποιο ήταν το σύνολο επιφανειών επί των οποίων επιβλήθηκαν τα τέλη το 2019 και το 2020; Πόσο είναι το σύνολο επιφανειών επί των οποίων θα επιβληθούν τα τέλη, μέσω των διορθωτικών δηλώσεων που έγιναν εντός του έτους 2020, για το 2021; Πόσα είναι αναλυτικά ανά κατηγορία τα τ.μ. των ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, στεγασμένων και μη; Ρωτάω γιατί στην εισήγηση δεν είδα να υπάρχει πίνακας φορολογητέων επιφανειών. Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά με την έννοια ότι αποτελούν αντιπαροχή για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού που παρέχουν οι Δήμοι. Η επιλογή και επιβολή των συντελεστών πρέπει να γίνεται με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας και με δίκαιο τρόπο επί των πραγματικών συνθηκών. Στη συνεδρίαση για τα δημοτικά τέλη του 2020 πρότεινα τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών κατά ποσοστό 10% για τις κατοικίες και κατά 15% για τα καταστήματα. Για το 2021 πρέπει να λάβουμε υπόψη την εδώ και ένα χρόνο δυσχερή οικονομική συγκυρία από τις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες πλήττουν και θα πλήξουν νοικοκυριά – επιχειρήσεις και το 2021. Τα τ.μ. των επιφανειών επί των οποίων επιβάλλονται τα τέλη στο Δήμο Τριφυλίας, μέσω των διορθωτικών δηλώσεων που έγιναν εντός του έτους 2020, αυξήθηκαν κατά περίπου 10.000. Άρα, αυξάνονται και τα προϋπολογισθέντα έσοδα. Αλλά οι προβλέψεις εσόδων δεν πρέπει να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη όπως αυτά που προβλέπετε για το 2021. Με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική συγκυρία αλλά και την αύξηση των φορολογητέων επιφανειών θεωρώ ότι είναι δίκαιη και λογική για το 2021 η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών και προτείνω: μείωση κατά ποσοστό 10% για τις κατοικίες και κατά 15% για τα καταστήματα, μείωση τουλάχιστον 50% για τους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, γιατί οι βοηθητικοί χώροι δεν παράγουν όγκο απορριμμάτων ίδιου μεγέθους με τις κύριες χρήσεις, απαλλαγή καταβολής τελών όλων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και πλήττονται από την πανδημία, απαλλαγή πολυτέκνων με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ, μείωση κατά 50% σε πολυτέκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ, μείωση κατά 50% σε τρίτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, μείωση κατά 35% σε τρίτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 25.000 έως 35.000 ευρώ, μείωση κατά 60% σε μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, απαλλαγή όσων έχουν αναπηρία ίση με 67% και άνω, καθώς και των οικογενειών τους που τους φροντίζουν ως προστατευόμενα μέλη. 

Να σημειώσω ότι κατά τη διάρκεια του Δ.Σ., έπειτα από τοποθέτηση του κ. Π. Τσαφαρά, που ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πλεόνασμα εσόδων, δικαιολογείται επιπρόσθετα η μείωση και οι απαλλαγές των δημοτικών τελών. 

Για τους παραπάνω λόγους ψηφίζω κατά.

-Με την τοποθέτηση της κας Αλεξοπούλου συμφωνούν οι κ.κ. Τσίγγανος-Τσαφαράς και ψηφίζουν κατά. 

-Ο δημοτικός σύμβουλος, Σαράντος Κουκούμης, κατέθεσε θα έπρεπε να γίνει μείωση των τελών λόγω της πανδημίας και της δύσκολης κατάστασης που περνάει ο κόσμος. Ψηφίζω κατά. 

Το Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του, την εισήγηση του κ. προέδρου, τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, καθώς και τις σχετικές διατάξεις των νόμων 3463/2006 και 3852/2010, έπειτα από συζήτηση, αποφασίζει κατά πλειοψηφία: Εγκρίνει τη με αριθ.42/2021 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας ως έχει… […] μειοψηφούντων των κ.κ. Τσίγγανου-Αλεξοπούλου-Τσαφαρά-Κουκούμη που ψήφισαν κατα ως έχει και η πρότασή τους. Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς ψήφισε λευκό. H απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 26/2021». 

Απούσες ήταν οι παρατάξεις Κατσίβελα, Ανδρινόπουλου και Δριμή, και απόντες ένας από Λεβεντάκη, δύο από Παναγιωτοπούλου και ένας ανεξάρτητος.