Ερώτηση Χαρίτση στη Βουλή: Άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών πατάτας

Ερώτηση Χαρίτση στη Βουλή: Άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών πατάτας

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών πατάτας συνυπέγραψαν ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, και 21 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι Μεσσήνιοι παραγωγοί», σχολιάζουν, «μετά την εξαιρετικά δύσκολη περυσινή χρονιά, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, εξαιρετικά χαμηλών τιμών διάθεσης των προϊόντων τους και υψηλού παραγωγικού κόστους με τόνους γεωργικών προϊόντων να μένουν αδιάθετα στα χωράφια, αλλά και με τις εκτεταμένες ζημιές που αντιμετώπισαν λόγω του παγετού του περασμένου Φεβρουαρίου, αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν στην ερώτησή τους ότι «η μείωση της ζήτησης την τρέχουσα χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες αγγίζει το 80%, ενώ οι τιμές που προσφέρουν οι λιγοστοί έμποροι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον είναι εξευτελιστική. Η μη πώληση της παραγωγής συνεπάγεται τη μη κάλυψη των εξόδων για σπόρους, φάρμακα, όργωμα, λιπάσματα κ.τ.λ., άρα την αδυναμία σποράς τον επόμενο μήνα που πρέπει να ξεκινήσουν οι νέες καλλιέργειες. 

Την ίδια στιγμή στο σύνολό τους οι πατατοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κάλυψης ακόμα και των βασικών αναγκών βιοπορισμού τους. Σε μια καθημερινότητα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΑΤ επιμένει να μη λαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων των αγροτών, να προσεγγίζει τα προβλήματα εμμονικά και τελικά να πολλαπλασιάζει τις αιτίες περαιτέρω φτωχοποίησης των αγροτών, ανεβάζοντας για παράδειγμα το κόστος παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο, ΔΕΗ) και καθυστερώντας υπερβολικά να χορηγήσει οικονομικές ενισχύσεις. Η κατάσταση αυτή πλέον δημιουργεί κινδύνους να μείνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας οι παραγωγοί πατάτας, καθώς δεν έχουν καλύψει ούτε το κόστος παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς, ούτε μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες βιοπορισμού τους».

Οι βουλευτές ζητούν από το ΥΠΑΑΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες για να απορροφηθεί το σύνολο της παραγωγής, να αποδοθούν άμεσα οι ενισχύσεις για τη φθινοπωρινή πατάτα, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών για να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα και, τέλος, να αναλάβει πρωτοβουλίες για να περιοριστούν οι εισαγωγές φθηνής πατάτας από τρίτες χώρες (π.χ. Τουρκίας, Αιγύπτου), όπως και να ενταθούν οι έλεγχοι για την πάταξη των ελληνοποιήσεων».