Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών: Γιάννης Κωστόπουλος, ένας Μεσσήνιος ευπατρίδης

Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών: Γιάννης Κωστόπουλος, ένας Μεσσήνιος ευπατρίδης

Ο Γιάννης Κωστόπουλος, γεννημένος το 1938 στη Σπερχογεία της Μεσσηνίας, έφυγε πρόσφατα από αυτόν τον κόσμο, έχοντας ζήσει μια γεμάτη ζωή, ωφέλιμη για τον τόπο και με ανθρώπους γύρω του που τον εμπιστεύτηκαν, τον ακολούθησαν και τον αγάπησαν. Είχε σπουδάσει ναυπηγός στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί λάτρευε τη θάλασσα και τα ιστιοφόρα, ωστόσο ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1963 στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως και με μια αλματώδη ανοδική πορεία, λόγω της ιδιαίτερης  οικονομικής του αντίληψης και ευφυίας, έφτασε στα ανώτατα αξιώματα της Τράπεζας Πίστεως, η οποία εξελίχθηκε χάρη σε αυτόν στη σημερινή Alpha Bank. 

Ο Γιάννης Κωστόπουλος, ως άνθρωπος πολίτης και επιχειρηματίας, ενσάρκωνε απόλυτα την έννοια του ευπατρίδη, του gentleman, του πνευματικά καλλιεργημένου ανθρώπου, που ικανοποιούσε την αντίληψη του ηθικού χρέους της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των αγαθοεργιών και ευεργεσιών του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη έτρεφε προς την πολιτιστική μας κληρονομιά, υποστηρίζοντας οικονομικά, μέσω του «Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλος», φυσικά και νομικά πρόσωπα στην εκτέλεση έργων πολιτισμού και στην έκδοση σχετικών συγγραμμάτων. Διάβαζε Όμηρο και Θουκυδίδη.

Κατά ευτυχή συγκυρία, το δικό του ζωηρό ενδιαφέρον για την πρόοδο του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη και ο δικός μου αντίστοιχα επαγγελματικός και προσωπικός ζήλος για το ίδιο έργο, μας οδήγησε σε φιλικό δεσμό, στηριγμένο σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και εκτίμηση. Ο Γιάννης υπήρξε ιδρυτικό και επίλεκτο μέλος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, συμβάλλοντας τα μέγιστα ως τον αδόκητο θάνατό του στην επίτευξη των στόχων της, με συνεχή οικονομική στήριξη αναστηλωτικών έργων στην Αρχαία Μεσσήνη δια του «Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλος».

Το κενό που άφησε ο θάνατός του είναι δυσαναπλήρωτο. Όχι μόνο η ΕΜΑΣ, αλλά η μεσσηνιακή κοινωνία στο σύνολό της έγινε φτωχότερη στον τομέα της αμέριστης εθελοντικής προσφοράς και της αγάπης για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αιωνία σου η μνήμη, αγαπητέ Γιάννη!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Καθηγητής Πέτρος Θέμελης, πρόεδρος