Η 196η επέτειος της μάχης της Σχοινόλακας

Η 196η επέτειος της μάχης της Σχοινόλακας

Στις 15 Μαρτίου του 1825 έλαβε χώρα η σημαντική και νικηφόρα Μάχη της Σχοινόλακας, στον ομώνυμο οικισμό του Δήμου Πύλου-Νέστορος, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον των τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων. Γεγονός το οποίο συνέβαλε στη θετική έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην ιστορική αυτή μάχη ο εμπειροπόλεμος Μακεδόνας στρατηγός  Αναστάσιος Καρατάσος, με εφτακόσιους Έλληνες πολεμιστές, κατατρόπωσε τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, στοχεύοντας στη αποκοπή της επεκτατικής τους διάθεσης. Οι Έλληνες εξουδετέρωσαν τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα που έδιναν στους Αιγυπτίους η ευρωπαϊκή πολεμική τακτική και η ευστοχία των όπλων τους. Έτσι, οι Οθωμανοί εγκατέλειψαν το πεδίο μάχης έχοντας σοβαρές απώλειες.

Η απήχηση της μάχης της Σχοινόλακας αναπτέρωσε το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων, ενώ η ήττα του Ιμπραήμ αποτέλεσε μια περίτρανη απόδειξη ότι η υλική υπεροχή δεν εξασφαλίζει πάντοτε τη νίκη.

Αναφερόμενος στην 196η επέτειο της Μάχης της Σχοινόλακας, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, δήλωσε: «Με αμέριστο σεβασμό και τιμή προς τους ήρωες της Επανάστασης ο Δήμος Πύλου-Νέστορος εορτάζει την επέτειο της ιστορικής μάχης. Την ελευθερία, την παράδοση και τα ήθη μας τα οφείλουμε όλοι στην Επανάσταση του ‘21 και στον αγώνα των Ελλήνων προγόνων για την απελευθέρωση του έθνους από τον τουρκικό ζυγό. Φέτος, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία, ο εορτασμός δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την αρμόζουσα λαμπρότητα, νοερώς όμως κλίνουμε το γόνυ ευλαβικά, στο μνημείο των πεσόντων, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του αγώνα για την Ελευθερία μας».