Η ΔΕΥΑΚ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού -Η πορεία του νερού μέχρι την πόλη της Καλαμάτας

Η ΔΕΥΑΚ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού -Η πορεία του νερού μέχρι την πόλη της Καλαμάτας

Διαφορετικά είχαν σχεδιάσει να εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού οι άνθρωποι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Άρδευσης Καλαμάτας, όμως η πανδημία τούς άλλαξε τα σχέδια. Στόχος τους ήταν οι νέοι της πόλης να μάθουν το πώς φτάνει το νερό στην πόλη, αλλά και την αξία του.

Χθες, λοιπόν, ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Κώστας Αθανασόπουλος, μίλησε για το παραπάνω θέμα, τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, αλλά και τα έργα που θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Αθανασόπουλος ξεκίνησε λέγοντας ότι χωρίς το νερό δεν υπάρχει ζωή, ενώ για την Καλαμάτα ανέφερε ότι υδροδοτήθηκε για πρώτη φορά το 1936 με αγωγό Φ300, αγωγός από μαντέμι, που μέχρι και σήμερα είναι σε λειτουργία και φέρνει το νερό από το Πήδημα στη δεξαμενή του Κάστρου και έπειτα τμηματικά διοχετεύεται σε όλη την πόλη.

Το 1960 κατασκευάστηκε ο αγωγός Φ600, που επίσης λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Σε αυτόν, δυστυχώς, όπως είπε, υπήρξαν τεχνικές αστοχίες και έτσι έχουν σημειωθεί πολλές βλάβες, που έχουν κοστίσει πολλά χρήματα για να διορθωθούν και γενικότερα έχουν καταστήσει το δίκτυο προβληματικό.

Το 2010 η ΔΕΥΑΚ συνέταξε μελέτη προκειμένου να δημιουργηθεί νέος αγωγός που θα εξασφαλίζει την υδροδότηση πέραν της Καλαμάτας, της Μεσσήνης, αλλά και της Μάνης.

Η ποιότητα του νερού της ΔΕΥΑΚ και η διαδρομή του
Συνεχίζοντας ο διευθυντής της Επιχείρησης ανέφερε ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού της περιοχής είναι άριστη, κάτι που επιβεβαιώνουν οι καθημερινές μετρήσεις.
Όσον αφορά στη διαχείριση των λυμάτων, σχολίασε ότι το δίκτυο στην πόλη είναι εκτεταμένο με δυο βασικούς αγωγούς, δίκτυο που ξεκινά από τις Μαντίνειες, με τα λύματα να καταλήγουν στο Βιολογικό Καθαρισμό. Ο τελευταίος λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, δυναμικότητας της τάξεως των 120.000 κατοίκων, ενώ έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές. Επίσης, εξυπηρετεί την περιοχή της Μεσσήνης.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο άλλο σκέλος που είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΚ και έχει να κάνει με τη διαχείριση τον ομβρίων υδάτων. Η Καλαμάτα, εξήγησε, έχει το προνόμιο να είναι επίπεδη και να μην κινδυνεύει από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, εκτός των τελευταίων προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας, όπως τόνισε, των έργων του Μορέα στον περιμετρικό. Πρόσθεσε, πάντως, ότι στον Μορέα έχει ανατεθεί μελέτη για να υπάρξει λύση. Για το ίδιο ζήτημα, παρατήρησε, έχουν γίνει ή θα γίνουν έργα, όπως ο αγωγός της Ευριπίδου, που θα συγκεντρώνει νερά από διάφορους δρόμους και θα εκβάλλει στον αγωγό της Ηρώων. Έτσι θα λυθεί το όλο ζήτημα, ενώ η κατασκευή του μπλόκαρε λόγω του μάστερ πλαν του λιμανιού, καθώς ήταν στο ίδιο έργο. Έγιναν, δε, προσπάθειες τα δυο έργα να απομονωθούν.
Κλείνοντας το θέμα ο κ. Αθανασόπουλος θέλησε να διαβεβαιώσει τους δημότες της Καλαμάτας ότι από πλευράς ποιότητας νερού δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία, ενώ σημείωσε ότι το νερό της ΔΕΥΑΚ είναι καλύτερο και από τα εμφιαλωμένα.

Από πλευράς διαχείρισης των λυμάτων, τα δίκτυα συνεχώς επεκτείνονται, προκειμένου να προστατεύεται το περιβάλλον.

Η όποια ανησυχία του, όπως είπε, για το μέλλον έχει να κάνει με τον υδροφόρο ορίζοντα που συνεχώς μειώνεται.  Βέβαια, πρόσθεσε πως στην Καλαμάτα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όμως η ΔΕΥΑΚ βλέπει μπροστά και έτσι αρχίζει την κατασκευή του αγωγού Φ800, που ξεκινά από το Πήδημα, οδεύει στην παλιά εθνική οδό, φθάνει στη Νέα Ε.Ο. και θα καταλήξει στον Αγιαννάκη Καρβούνη, σε χώρο 40 στρεμμάτων, όπου θα κατασκευαστεί μια δεξαμενή 8.500 κυβικών μέτρων. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως υπάρχουν και γεωτρήσεις που, αν χρειαστεί, βοηθούν στην υδροδότηση. Έτσι η ΔΕΥΑΚ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για παν ενδεχόμενο που αφορά αρμοδιότητά της.

Οι συνεχείς προσπάθειες
Ο κ. Αθανασόπουλος δεν ξέχασε να μιλήσει για τους εργαζομένους στην Υπηρεσία που δουλεύουν πολλές ώρες, τόσο για την επισκευή βλαβών όσο και για τη σύνταξη φακέλων, προκειμένου να σταλούν για ένταξη σε χρηματοδοτήσεις.

Οι φάκελοι- πρόσθεσε- είναι πλήρεις και έτσι τις περισσότερες φορές τα έργα καταφέρνουν να πάρουν χρηματοδότηση από διάφορα χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Έκκληση για ορθολογική χρήση
Κλείνοντας ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η ορθή χρήση του νερού δεν εξαρτάται μόνο από τη ΔΕΥΑΚ, αλλά απαιτεί τη συνεργασία όλων. Γι’ αυτό χρειάζεται ορθολογική χρήση του νερού και οι καταναλωτές να μην το σπαταλούν χωρίς λόγο.