Μερκούρης σε Λεβεντάκη: «Έχετε γενναιότητα ψυχής να ζητήσετε συγγνώμη για τις κατηγορίες;»

Μερκούρης σε Λεβεντάκη: «Έχετε γενναιότητα ψυχής να ζητήσετε συγγνώμη για τις κατηγορίες;»

Εθνική Αρχή Διαφάνειας και Ορκωτοί δε βρήκαν το ελάχιστο για προηγούμενες χρήσεις Δήμου και Νομικών Προσώπων

«Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς και οι ορκωτοί, που εσείς ορίσατε για έλεγχο, δε βρήκαν το ελάχιστο για προηγούμενες χρήσεις του Δήμου και των νομικών του προσώπων» σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή του δήλωση ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης, απευθυνόμενος στον κ. Λεβεντάκη. Καταληκτικά, δε, τονίζει: «Έχετε τη γενναιότητα ψυχής να ζητήσετε συγγνώμη για όλες αυτές τις κατηγορίες; Ό,τι και να γίνει είστε εκτεθειμένος».

Η δήλωση του κ. Μερκούρη με θεματικό τίτλο «Οφειλόμενος έπαινος… και τα μηνύματα…» έχει ως εξής: «Η Μονάδα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πραγματοποίησε έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των 52 Δήμων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Αντικείμενο ελέγχου ήταν ο έλεγχος της έγκρισης και της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των Δήμων (απολογισμός, ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσεως) για τη χρήση 2017.

Σύμφωνα με το άρθρο 83 παρ.1 του Ν.4622/2019, η Αρχή “… ασκεί τις αρμοδιότητές της, στο σύνολο των φορέων και υπηρεσιών της Γενικής Κυβέρνησης, περιλαμβανομένων των Ν.Π.Δ.Δ., των ΟΤΑ, πρώτου και δεύτερου βαθμού…”. Υποχρεώσεις ΟΤΑ Α βαθμού σύμφωνα με το Ν.3852 άρθρο 266 παρ. 10. είναι να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Π.Δ. 315/1999. Οι Δήμοι συντάσσουν και δημοσιεύουν, σε ετήσια βάση, χρηματοοικονομικές καταστάσεις (Ισολογισμός και Αποτελέσματα χρήσεως) με σκοπό να απεικονίζουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση και να έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης των δημοσιευμένων στοιχείων. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που καταρτίζονται από τους Δήμους ελέγχονται από ορκωτό λογιστή ο οποίος ορίζεται από τους Δήμους, μαζί με τον αναπληρωτή του, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του ελεγχόμενου οικονομικού έτους, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 163 παρ. 3 του Ν. 3463/2006.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, το αργότερο έως τις πέντε (5) Αυγούστου εκάστου έτους, υποβάλλει τον Απολογισμό, τον Ισολογισμό και τα Αποτελέσματα Χρήσεως του προηγούμενου έτους, μαζί με την έκθεσή της στο Δημοτικό Συμβούλιο, άρθρο 163 παρ.2 Ν.3463.

Ο έλεγχος διαπίστωσε: Ως προς την έγκριση του Απολογισμού, οικονομικού έτους 2017, ο Δήμος Τριφυλίας είναι ανάμεσα στους οκτώ (8) που ανταποκρίθηκαν εμπρόθεσμα στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις.

Ως προς την έγκριση του Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων χρήσης ο Δήμος μας είναι ένας από τους έξι (6) που ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα τις απαιτούμενες υποχρεώσεις. Ως προς την έγκριση του συνόλου των λογαριασμών διαχείρισης του Δήμου οικονομικού έτους 2017, ο Δήμος μας είναι ένας από τους έξι (6) σε σύνολο 52 που ενέκριναν εμπρόθεσμα Απολογισμό, Ισολογισμό και Αποτελέσματα Χρήσης οικονομικού έτους.

Τα αποτελέσματα ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κατέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, τον τρόπο λειτουργίας της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και την επιστημονική κατάρτιση των υπαλλήλων. Μεθοδικά και υπεύθυνα ανταποκρίνονται οι Υπάλληλοι στις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις, διαψεύδοντας και καταρρίπτοντας τις όποιες περί του αντιθέτου φωνές, οι οποίες και αποδείχθηκαν αβάσιμες.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις ελέγχου των ορκωτών, ελεγκτών λογιστών, που έλεγξαν τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου για τα έτη 2018 -2019, οι οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα από κάθε ουσιώδη άποψη την οικονομική θέση του Δήμου κατά την 31η Δεκεμβρίου και χρηματοοικονομική του επίδοση για κάθε χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με το Π.Δ.315/1999 “Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης”. Οι παρατηρήσεις τους αναφέρονται σε λογιστικά θέματα, που λαμβάνονται υπόψη από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, βελτιώνοντας χρόνο με το χρόνο την ακριβέστερη απεικόνιση των οικονομικών του μεγεθών.

Κύριε Δήμαρχε, σε καμία χρήση (2018 και 2019), αλλά και σε όλες τις προηγούμενες χρήσεις 2011-2017, δεν έχουν εντοπισθεί στις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου σφάλματα, που οφείλονται σε κακή διαχείριση, απάτη ή λάθος.

Το 2019, προεκλογικά και μετεκλογικά, μας απειλούσατε, αιρετούς και υπαλλήλους, με αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση στα οικονομικά. Και, ω του θαύματος, για το 2019 με ορκωτούς λογιστές, τους οποίους εσείς ορίσατε για τον έλεγχο, δεν προέκυψε το ελάχιστο. Τι έχετε να πείτε τώρα στους δημότες; Το ίδιο συνέβη και με τα Νομικά πρόσωπα του Δήμου, ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ, ΦΟΡΕΑ και ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, για τους ελέγχους που διενήργησαν οι ελεγκτές –ορκωτοί λογιστές από το 2014 έως το 2019. Έχετε τη γενναιότητα ψυχής να ζητήσετε συγγνώμη για όλες αυτές τις κατηγορίες; Ό,τι και να γίνει είστε εκτεθειμένος».