Ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα

Ο εορτασμός της επετείου  της 25ης Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα

25 Μαρτίου 2021 σήμερα και οι Έλληνες εορτάζουν την 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και τιμούν όσους αγωνίστηκαν για την Ελευθερία, ενώ επίσης τελείται η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, οι φετινές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στους εορτασμούς η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής έχει οριστεί ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Το σημερινό πρόγραμμα των εορτασμών περιλαμβάνει: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστεί ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σοφία Καπετανάκη.

Στις 11.00 π.μ. θα γίνει μετάβαση των αρχών στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα ακολουθήσουν: Κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων. Εθνικός Ύμνος.

Μήνυμα δημάρχου Καλαμάτας
Σε μήνυμά του για την 25η Μαρτίου 1821, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρει: «Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων ανακαλεί στη συλλογική μνήμη την απόφαση εκείνων για Ελευθερία και Ανεξαρτησία. Μας υπενθυμίζει την τιτάνια Προσπάθειά τους, αλλά και το δικό μας Χρέος απέναντι στο ’21 και στον Ελληνισμό. 

Η Καλαμάτα, πρωτοπόρος στον Αγώνα, τιμά το ’21, όχι μόνο με εκδηλώσεις, αλλά και με ουσιαστικές πράξεις που στοχεύουν το μέλλον: Έχοντας γνώμονα τις Αξίες του ’21 για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δικαιοσύνη και Δημοκρατία, ο Δήμος Καλαμάτας προοδεύει δημιουργώντας συνθήκες Ενότητας και Συνεργασίας. Με ανοιχτούς ορίζοντες, έχοντας πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, σέβεται την Ιστορία, ενισχύει τον Πολιτισμό, διαφυλάττει και προστατεύει το Περιβάλλον.

Ως δήμαρχος Καλαμάτας είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την πρωτοπορία της πόλης μας στο ’21. Είμαι υπερήφανος για τη δημοκρατική κληρονομιά που άφησε η Καλαμάτα το 1821 με την ίδρυση και λειτουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Είμαι υπερήφανος για τις προόδους του σύγχρονου Δήμου μας! Δύο αιώνες μετά το ’21, η Καλαμάτα εκπέμπει μήνυμα Ενότητας σε όλο τον Ελληνισμό, μήνυμα Αποφασιστικότητας να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον της Πατρίδας και των παιδιών μας.

Χρόνια Πολλά, Έλληνες, Χρόνια Πολλά, Ελλάδα!».