Πόλος έλξης σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα η Καλαμάτα

Πόλος έλξης σε καινοτομία  και επιχειρηματικότητα η Καλαμάτα

Με τη συμμετοχή και την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, η υβριδική εκδήλωση Kalamata@Smartcity Innovation Talks. Σκοπός του εργαστηρίου-ανοιχτής εκδήλωσης ήταν η ανάπτυξη δημιουργικής συζήτησης για την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και καινοτομιών που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη της Καλαμάτας, την τοπική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τη συμμετοχικότητα και τη βιωσιμότητα.

Το Kalamata@Smartcity Innovation Τalks διοργανώθηκε από τη «Φάος» ΚοινΣΕπ και είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Crowdpolicy.

Δήμος Καλαμάτας
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος εστίασε στις ενέργειες του Δήμου στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας, παρουσιάζοντας υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν αλλά και το σχεδιασμό του Δήμου μέσα από τη διεκδίκηση και υλοποίηση δράσεων στους εν λόγω τομείς.

Αναλυτικά ο δήμαρχος ανέφερε: «Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι πολλές. Οι ρυθμοί που κινούμαστε ταχύτατοι. Και εμείς σήμερα καλούμαστε όχι απλώς να διαχειριστούμε τις σύγχρονες τάσεις, αλλά να δημιουργήσουμε συνθήκες που να επιτρέπουν την ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου, του καινοτόμου. Εκείνου που όχι απλώς υιοθετεί καλές πρακτικές, αλλά εκείνου που μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών παράγει ιδέες, παράγει εφαρμογές, παράγει ακόμα ακόμα μία σύγχρονη αντίληψη στην αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών μιας κοινωνίας.

Γνωρίζουμε, το γνωρίζετε όλοι, ότι στη χώρα μας και ειδικά στο δημόσιο τομέα, πολλά πράγματα κινούνται με ρυθμούς που δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Πράγματα τα οποία για άλλες χώρες θεωρούνται ως αυτονόητα, εδώ πολλές φορές τα αντιμετωπίζουμε ως απειλή, με τη νοοτροπία μας πολλές φορές να αποτελεί το μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα.

Πεπραγμένα
Στο Δήμο Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προκειμένου να ξεφύγουμε από την κυρίαρχη αντίληψη του δημόσιου τομέα και είναι αλήθεια ότι έχουμε πετύχει πολλά. Η πανδημία δε, λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων, με την ψηφιακή μετεξέλιξη στο Δήμο Καλαμάτας να τρέχει πολύ γρήγορα.

Ο Δήμος Καλαμάτας ακολουθεί μια συνεχώς ανοδική πορεία στον τομέα της καινοτομίας και της ψηφιακής αναβάθμισης προς όφελος των πολιτών. Στόχος μας η βελτίωση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Ως Δήμος, είχαμε τις Ψηφιακές υποδομές και αντιδράσουμε άμεσα από την έναρξη της πανδημίας,

Εφαρμόζοντας απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των δημοτών μας μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου όπου φιλοξενούνται 37 ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών και εγγράφων με ταυτοποίηση μέσω των κωδικών TaxisNet, αιτήσεις και οδηγίες προς ιδιώτες, επιχειρήσεις και φορείς, πλατφόρμα διαβούλευσης και υποβολής προτάσεων για το δημόσιο χώρο, πλατφόρμα αιτημάτων καθημερινότητας και προτάσεων βελτίωσης, πολεοδομικά δεδομένα, καθώς και πλήθος χρησίμων πληροφοριών για τους δημότες και τους επισκέπτες μας.

Επίσης, προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων μέσω τηλεδιάσκεψης (1ος Δήμος στην Ελλάδα που το εφάρμοσε), δυνατότητα παρακολούθησης των Δημοτικών Συμβουλίων από τους πολίτες μέσω live streaming από την ιστοσελίδα και το κανάλι του Δήμου στο Youtube, ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα MyKepLive, όπου μέσω βιντεοκλήσης ο πολίτης αλληλεπιδρά με υπάλληλο των ΚΕΠ προς εκπλήρωση αιτήματός του, εφαρμογή Τηλεργασίας έως και 50% της δυναμικότητας του Δήμου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την επιχειρησιακή συνέχεια των υπηρεσιών: Μεταξύ άλλων και με τη χρήση των σύγχρονων τηλεφωνικών υποδομών για προώθηση των τηλεφώνων των υπαλλήλων στο σπίτι τους (κάτι που ελάχιστοι φορείς έχουν εφαρμόζουν)

Σχεδιασμός για το μέλλον
Η ψηφιακή μετεξέλιξη του Δήμου Καλαμάτας, πέρα από την υγειονομική κρίση, συνεχίζεται. Με προγραμματισμό και υλοποιώντας το σχεδιασμό μας, προχωράμε με σταθερά βήματα, όπως:

Εγκατάσταση του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων – Σύστημα ΙΡΙΔΑ, δηλαδή πληροφοριακού συστήματος που δίνει την δυνατότητα όλες οι διοικητικές διαδικασίες με έγγραφα να μπορούν να γίνονται απομακρυσμένα και με ασφάλεια.

Εγκατάσταση νέου λογισμικού με στόχο την άμεση και ταχύτατη αλληλεπίδραση των δημοτών με το Δήμο, στον οικονομικό τομέα με πλήρη προσωποποιημένη πληροφόρηση και αυξημένες δυνατότητες ενημέρωσης οφειλών και πληρωμών.

Ολοκλήρωση της δράσης Wifi4EU, δηλαδή την προώθηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέσω της δράσης εγκαταστάθηκαν 31 σημεία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε ολόκληρο το Δήμο Καλαμάτας και κυρίως σε αθλητικούς, πολιτιστικούς χώρους, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, αλλά και σε κοινότητες όλης της περιφέρειας του Δήμου μας.

Δημιουργία Ψηφιακού Χάρτη Πολεοδομίας μέσω συστήματος GIS, με σκοπό τη δημιουργία βάσης πληροφοριών για τη χρήση Γης και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων.

Αναβάθμιση των πληροφοριακών υποδομών και (δικτύων, υπολογιστικών κέντρων κ.λπ.) τη χρήση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud).

Αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου, με διαρκή ενσωμάτωση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και χρήσιμων πληροφοριών για την πληρέστερη και απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας πρότυπος Δήμος και έχει να επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της καινοτομίας, όπως:

Το κτήριο του Νέου Δημαρχείου που αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα  με σύστημα Γεωθερμίας. Η αντικατάσταση 15.000 περίπου λαμπτήρων ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά τύπου LED (ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που το έκανε σε αυτή την έκταση). Η εγκατάσταση αυτόνομων φωτιστικών δημοτικού φωτισμού τα οποία λειτουργούν με ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά πάνελ), για εξοικονόμηση  ηλεκτρικής ενέργειας. Η εφαρμογή προτύπου ISO 50001 για όλες τις ενεργειακές καταναλώσεις του Δήμου. Η ρύθμιση (από το Δήμο) και χρήση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) από τις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης και τα σχολεία (ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που λειτούργησε το MΑΝ στα σχολεία προσφέροντας πολύ μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο). Η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των αρχείων του Δήμου και προμήθεια ψηφιακών υπογραφών για όλους τους υπαλλήλους από το 2016. Η χρήση Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS) από το 2012.

Η χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεειδοποίησης – τηλεπαρακολούθησης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Η αποτύπωση σε σύστημα GIS των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η εγκατάσταση συστήματος ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών (infopoint).

Η χρήση ανοικτού λογισμικού για τις υπηρεσίες του Δήμου και ανάπτυξη καινοτόμων πληροφοριακών υποδομών για επικοινωνία, ασφάλεια κ.λπ. Η εγκατάσταση «Έξυπνων Διαβάσεων». Η εγκατάσταση «Έξυπνων Στάσεων», με δυνατότητα παροχής δωρεάν διαδικτύου, φόρτισης κινητών συσκευών και παροχής χρήσιμων πληροφοριών. Η σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Καλαμάτας, με στόχο την εκμετάλλευση των ΑΠΕ, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Η συμμετοχή του Δήμου στο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ), που αποσκοπεί στη βασική απογραφή εκπομπών ρύπων, καθώς και στην υποβολή προτάσεων για την ανάληψη Δράσεων, με στόχο το μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030.

Η ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας και κτηρίου Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

Ο Δήμος Καλαμάτας υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Διεκδικεί πόρους από όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με σκοπό τη συνέχιση της ψηφιακής του αναβάθμισης και της υιοθέτησης νέων καινοτόμων εφαρμογών.

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτουμε προτάσεις που αφορούν: Στην εγκατάσταση Συστήματος Τηλεπαρακολούθησης για παροχή άμεσης βοήθειας σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Την ανάπτυξη Συστήματος Ευφυούς Γεωργίας και καταγραφής Ατμοσφαιρικών Μεταβλητών, ως μέσο παρακολούθησης, ελέγχου, πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης.

Τη σύνταξη Ολοκληρωμένου Πλάνου Επιχειρησιακής Συνέχειας και Διαδικασιών Ανθεκτικότητας του Δήμου σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Την αύξηση των ολοκληρωμένων προσωποποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Την επέκταση του πλήθους των θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση, αλλά κυρίως για παροχή της σε συνδημότες μας που έχουν πραγματικά ανάγκη, την ώθηση των μαθητών στις νέες τεχνολογίες και τα ευφυή συστήματα, μέσω στοχευμένων δράσεων και διαγωνισμών, τη δημιουργία Κόμβου (HUB) Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και διασύνδεση του με τον παγκόσμιο ιστό με στόχο έχει την ανάδειξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών & ευφυών συστημάτων, οι οποίες δίνουν λύσεις στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις.

Ως Δήμος Καλαμάτας, ως Δημοτική Αρχή σκοπός μας είναι, η πόλη μας, ο Δήμος μας να γίνει πόλος έλξης στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Μέσα από τις πολιτικές μας. Μέσα από το σχεδιασμό που έχουμε. Μέσα από τα όσα έχουμε δρομολογήσει ως δράσεις, έργα και παρεμβάσεις, εμπνέοντας τους νέους, δίνοντας κίνητρα και ενισχύοντας τις προσπάθειές τους. Αναδεικνύοντας όλα εκείνα που κάνουν το αύριο να μοιάζει περισσότερο με το σήμερα.

Η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Με ξεκάθαρο σχέδιο, με πρόγραμμα, με στόχευση, μετεξελίσσουμε το Δήμο μας. Μία προσπάθεια στην οποία ως πρωταγωνιστές έχουμε τοποθετήσει τους πολίτες. Επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή. Με όραμα. Με νέες ιδέες. Με καινοτόμες δράσεις. Με διάθεση και με μεράκι όλοι μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Βελτιώνοντας τις ψηφιακές υποδομές. Δημιουργώντας προοπτικές οικονομικής άνθισης.

Οι βάσεις έχουν τεθεί. Η βούληση έχει εκφραστεί. Οι άνθρωποι υπάρχουν. Είναι στο χέρι όλων μας, με σκληρή δουλειά, με συνεργασίες, να τοποθετήσουμε το Δήμο Καλαμάτας εκεί που αξίζει».