Στο ΠΕΠ Πελοποννήσου η λειτουργία Κέντου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καλαμάτα

Στο ΠΕΠ Πελοποννήσου  η λειτουργία Κέντου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καλαμάτα

Εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Π. Νίκα

Η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) από το Δήμο Καλαμάτας, έργο προϋπολογισμού 724.102 ευρώ, εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, η ίδρυση και λειτουργία του εν λόγω ΚΗΦΗ αφορά στην “παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κ.λπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα, που έχει αναλάβει”. 

Το ενδεικτικό χρονικό διάστημα υλοποίησης του εν λόγω έργου είναι από τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2023.

Το ΚΗΦΗ έχει δυναμικότητα εξυπηρέτησης είκοσι πέντε ατόμων ανά βάρδια, με ωράριο λειτουργίας όπως ορίζεται σε σχετικό νόμο. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται τις εργάσιμες μέρες από τις 7.00 έως τις 21.00 και όχι πάνω από 8 ώρες για κάθε ωφελούμενο, περιλαμβανομένης της μεταφοράς από και προς τη δομή.

Η στελέχωση της δομής συνίσταται σε: Δύο (2) Νοσηλευτές, τέσσερις (4) Κοινωνικούς Φροντιστές, δύο (2) Βοηθητικό Προσωπικό, δύο (2) οδηγούς, δύο (2) διοικητικούς. Επίσης θα μπορεί να απασχολείται και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων (π.χ. Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές κ.λπ.).

Παρεχόμενες υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες που θα παρέχει το ΚΗΦΗ θα εξατομικεύονται για κάθε ωφελούμενο και είναι: Ημερήσια φιλοξενία. Παροχή πρόχειρου γεύματος καθημερινά. Ιατρικός έλεγχος της υγείας των ωφελουμένων. Παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής. Συνταγογράφηση και προμήθεια φαρμάκων. Μέτρηση ζωτικών σημείων. Διασφάλιση ατομικής υγιεινής. Δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης. Δραστηριότητες απασχόλησης.

Το ΚΗΦΗ, που θα στεγαστεί σε κτήριο ιδιοκτησίας Δήμου Καλαμάτας, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Θουκυδίδου 2 και Καμβύση, θα παρακολουθεί τους άμεσα ωφελούμενους, καθώς και την πορεία της υγείας τους μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών, όπως περιγράφεται στο σχέδιο απόφασης υλοποίησης με ίδια μέσα. 

Σε όλη τη διαδικασία θα υπάρχει απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των άμεσα ωφελουμένων (προβλήματα υγείας, οικογενειακά κ.λπ.).