Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την προσεχή Κυριακή 4 Απριλίου, στην Εθνική Οδό Τσακώνας-Καλού Νερού μετά τον κόμβο της Καλλιρρόης, καλούν η Λαϊκή Συσπείρωση Οιχαλίας και οι πρόεδροι με τα Κοινοτικά Συμβούλια Καλλιρρόης, Βασιλικού και Κόκλας.

 Είναι διαμαρτυρία για την ενεργοποίηση της σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με εταιρία στην οποία παραχωρείται η διαχείριση και εκμετάλλευση των απορριμμάτων. Στην περιοχή της Καλλιρρόης η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, κάτι που έχει προκαλέσει προσφυγές στη δικαιοσύνη και διαμαρτυρίες…

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σε ψήφισμά τους σημειώνουν τα εξής: “Για πάνω από 10 χρόνια,  οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Σαμαρά-Βενιζέλου),  ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και οι δυνάμεις τους στην Περιφέρεια με απαράδεκτες μεθοδεύσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, με απόλυτη σύμπλευση και μοιρασμένους ρόλους, διαμόρφωσαν αυτή την εγκληματική σύμβαση, που μετατρέπει τον τόπο μας σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Η περιφερειακή αρχή Νίκα υπέγραψε την ενεργοποίηση της σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που ετοίμασε η περιφερειακή αρχή Τατούλη (ΣΔΙΤ)  και παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης μακροχρόνιας κερδοφορίας (τουλάχιστον 28 χρόνια) για την εταιρεία, με βαρύ οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος για την περιοχή της Οιχαλίας και την ευρύτερη περιοχή της Άνω Μεσσηνίας.

Ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα έστω και τώρα! Μπορούμε να τους παρεμποδίσουμε, να τους δυσκολέψουμε, να ματαιώσουμε το έγκλημα. Είναι ανάγκη να αναδείξουμε τους πραγματικούς υπαίτιους και να βάλουμε μπροστά την προοπτική αυτού του αγώνα.

Να φύγει από την μέση η επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή το κέρδος, και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα, με πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ταφή του υπολείμματος σε ΧΥΤΥ, που με ευθύνη του κράτους και με επιστημονικά κριτήρια να γίνεται η χωροθέτησή τους. Μόνο τότε μπορεί να γίνεται πραγματικά ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην τσέπη και στην υγεία των κατοίκων. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Καμία σκέψη για χωροθέτηση σκουπιδοεργοστασίου στην θέση “ΟΝΙ” της Καλλιρρόης. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες για την κατασκευή του εργοστασίου, που ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου.

Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε, να βάλουμε τέλος στο επικείμενο έγκλημα στην περιοχή της Καλλιρρόης. Συγκέντρωση την Κυριακή 4 Απριλίου στις 12:00 στην διασταύρωση με την Εθνική Οδό στο χώρο που προορίζεται για το εργοστάσιο”.

Το κείμενο διαμαρτυρίας υπογράφουν: Ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Καλλιρρόης: Κυριακόπουλος Χρήστος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικού: Ανδρούτσος Γρηγόρης, το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικού, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κόκλας: Λεωνίδας Χρονόπουλος, το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κόκλας, ο δημοτικός σύμβουλος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ρεϊτζόπουλος Κώστας”.