Συναντήσεις Π. Μαντά για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία στη Μεσσηνία

Συναντήσεις Π. Μαντά για Πρότυπα  και Πειραματικά Σχολεία στη Μεσσηνία

Η ανάπτυξη πρότυπων και πειραματικών σχολικών μονάδων στη Μεσσηνία ήταν το κύριο θέμα των συναντήσεων που πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, με τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεοφανεία Σιούτη και το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Νικόλαο Πεφάνη.

Αφορμή για τις συναντήσεις αποτέλεσε η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση με την οποία καλούνται οι δημόσιες σχολικές μονάδες της χώρας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως Πρότυπα ή Πειραματικά Σχολεία. Με δεδομένο το ενδιαφέρον αρκετών σχολείων της Μεσσηνίας να συμμετάσχουν στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τους διευθυντές για τις επιμέρους πτυχές εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με αυτόν, τα μεν Πρότυπα Σχολεία αφορούν αποκλειστικά σε σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η λειτουργία τους αποσκοπεί στην καλλιέργεια και εφαρμογή των πρακτικών της αριστείας στο ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Από την άλλη μεριά, τα Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες εφαρμόζουν πιλοτικά καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν σταδιακά από το σύνολο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαντάς είχε επίσης τη δυνατότητα να συζητήσει με τους διευθυντές για τις ποικίλες ωφέλειες και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία αναμένεται να φέρουν στις τοπικές κοινωνίες της Μεσσηνίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να ακολουθηθούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες και οι θεσμοί αυτοί να τύχουν ευρείας στήριξης, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους πολίτες και τα παιδιά.

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται με τα μέτρα κατά της πανδημίας και τον τρόπο που αυτά εφαρμόζονται από τις σχολικές μονάδες, η πορεία της τηλεκπαίδευσης έως τώρα και τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν ανακύψει, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων και την καθαριότητα των μονάδων. 

Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στο πρόβλημα διακοπής της παροχής των σχολικών γευμάτων, ζήτημα  το οποίο οφείλεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της σχετικής εγκριτικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεδομένου ότι η έγκριση αναμένεται να δοθεί εντός της ημέρας, εκτιμάται ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει και πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος με την εκ νέου παροχή γευμάτων στους μαθητές και τις μαθήτριες.