Τηλεδιάσκεψη Νίκα για το φυσικό αέριο με το υπουργείο να… σηκώνει τα χέρια ψηλά

Τηλεδιάσκεψη Νίκα για το φυσικό αέριο με  το υπουργείο να… σηκώνει τα χέρια ψηλά

Με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα

Το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτέλεσε αντικείμενο τόσο της τηλεδιάσκεψης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε την περασμένη Δευτέρα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όσο και της τηλεφωνικής του επικοινωνίας στη συνέχεια με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, ο υπουργός παρατήρησε ότι τόσο η ΔΕΔΑ όσο και οι ΡΑΕ είναι ανεξάρτητες αρχές και -ως εκ τούτου- το υπουργείο δεν έχει καμία εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα, πέρα από τη δεδομένη θέση του ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από την πλευρά μας ως Περιφερειακή Αρχή, σημείωσε ο Π. Νίκας, “εμμένουμε στην αρχική και πάγια δήλωσή μας ότι την πίστωση των 20.000.000 ευρώ που μας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φυσικό αέριο θα τη διαθέσουμε μόνο στη ΔΕΔΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, το εν λόγω κονδύλιο θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή οδικών έργων στην Περιφέρειά μας”.

Το πρόβλημα, πάντως, με το Φυσικό Αέριο, το οποίο συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ορυκτών αερίων, είναι ότι οριστικά πια δε θα λάβει καμία χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (σε όλες τις χρήσεις του, όπως καύση, παραγωγή, επεξεργασία, διανομή, αποθήκευση ακόμα και μεταφορά), και αυτό ενδεχομένως να μην έχει εξηγηθεί επακριβώς στους πολίτες.

Η τελευταία απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών (16 Δεκεμβρίου) ουσιαστικά απαγόρευσε τη χρηματοδότηση του Φυσικού Αερίου (και άλλων ορυκτών καυσίμων) από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (17.5 δισ. ευρώ) με τη σωστή λογική ότι και το ορυκτό αέριο εκπέμπει 50% λιγότερο CO2 από τον άνθρακα μεν, αλλά εκπέμπει μεθάνιο που είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.