Υποχώρησε η στάθμη της θάλασσας και στο λιμάνι της Καλαμάτας – Η εξήγηση

Υποχώρησε η στάθμη της θάλασσας και στο λιμάνι της Καλαμάτας – Η εξήγηση

Εδώ και μέρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει παρατηρηθεί η στάθμη του νερού της θάλασσας να έχει υποχωρήσει, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βάρκες έχουν κυριολεκτικά κολλήσει στην άμμο, αφού έχει φύγει το νερό.

Υποχώρηση της στάθμης φάνηκε, λοιπόν, και στην περιοχή μας και ειδικότερα στο λιμάνι της Καλαμάτας, κάτι που εύκολα κάποιος μπορεί να δει στα πέριξ του και ειδικότερα στον αντιβραχίονα μπροστά στην Ψαροπούλα, όπου βράχια που συνήθως είναι καλυμμένα με νερό τώρα είναι εκτός αυτού.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στο OPEN o γεωλόγος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
O γεωλόγος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει», εξήγησε γιατί υποχώρησε η θάλασσα ξεκαθαρίζοντας πως το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό.

Η άμπωτη προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους πολίτες που έσπευσαν να απαθανατίσουν το φαινόμενο με το διαδίκτυο να κατακλύζεται από βίντεο και φωτογραφίες με το φαινόμενο.

«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε ο κ. Φασουλάς.

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε Σίφνο, Σκιάθο, Ανδρο, Αττική, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Καβούρι, Κεφαλονιά, Θερμαϊκό κι αλλού. Για να συνεχίσει σε καθησυχαστικό τόνο: «Το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα.
Το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι».