2.200 εμβόλια της “AstraZeneca”, μέχρι σήμερα, στο Κ.Υ. Μεσσήνης χωρίς κανένα πρόβλημα

2.200 εμβόλια της “AstraZeneca”, μέχρι σήμερα, στο  Κ.Υ. Μεσσήνης χωρίς κανένα πρόβλημα

«Κύμα» ακυρώσεων ραντεβού, καθώς και προσπάθειες για αλλαγές με άλλο σκεύασμα, έχουν φέρει όσα ακούγονται σε παγκόσμιο επίπεδο το τελευταίο διάστημα γύρω από το εμβόλιο της Οξφόρδης. 

Χθες, ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά καθησυχαστικός τονίζοντας ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγάλα, ενώ οι «θρομβώσεις» μια πολύ σπάνια σε πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων επιπλοκή. Στη Μεσσηνία το μεγάλο «βάρος» των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca έχει αναλάβει το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης. 

Σε επικοινωνία μας με την επιστημονική υπεύθυνη της πρωτοβάθμιας δομής κα Ρούση, μας τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 2.200 εμβόλια στο Κέντρο Υγείας χωρίς καμία αναφορά για επιπλοκή. Σημείωσε ότι το σύνηθες σύμπτωμα είναι η εμφάνιση πυρετού για λίγες μέρες, καθώς το συγκεκριμένο σκεύασμα ακολουθεί την παλιά «συνταγή» των εμβολίων χρησιμοποιώντας αδρανοποιημένο αδενοϊό του χιμπατζή. 

Κανένα άλλο σύμπτωμα δεν έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό. Επίσης, πρόσθεσε ότι το πρώτο χρονικό διάστημα οι «ακυρώσεις» ήταν ελάχιστες, ενώ κάθε φορά που επανέρχεται το θέμα στην επικαιρότητα γίνονται λίγο περισσότερες, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν κλείσει ραντεβού προσέρχεται κανονικά. 

Τα όποια προβλήματα έχουν καταγραφεί σημείωσε, τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται πως αφορούν κατά κύριο λόγο γυναίκες, νεαρής ηλικίας 20-40 ετών, αλλά στη χώρα μας κανείς δεν έχει εμβολιαστεί σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Στη Μεσσηνία, πάντως, εκτός του εμβολίου της “Astra Zeneca” οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και με τα σκευάσματα της Pfizer/Biotench. Έως τώρα έχουν εμβολιαστεί 7.943 πολίτες και με τις δύο δόσεις, ενώ 15.546 είναι οι συνολικοί εμβολιασμοί πολιτών με τουλάχιστον μια δόση.