Αλέξης Χαρίτσης: «Αναμένουμε την περιβαλλοντολογική μελέτη και το σχέδιο διαχείρισης Σχίζας- Σαπιέντζας»

Αλέξης Χαρίτσης: «Αναμένουμε την περιβαλλοντολογική μελέτη και το σχέδιο διαχείρισης Σχίζας- Σαπιέντζας»

Μόνο για την εκπαίδευση των ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, χωρίς πραγματικά πυρά και για περιορισμένη χρονική περίοδο (η οποία όμως δεν προσδιορίζεται), θα χρησιμοποιείται το πεδίο βολής της νήσου Σχίζα, ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσαν προ διμήνου ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, μαζί με τον τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Δρίτσα, με αφορμή την αναστάτωση που προκάλεσε στους κατοίκους της περιοχής η εκ νέου ενεργοποίηση του πεδίου βολής.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, στον οποίο επίσης απευθύνθηκε η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως συναρμόδιου λόγω της ένταξης των νήσων Σχίζα και Σαπιέντζα στο δίκτυο Νatura 2000, στην απάντησή του γνωστοποιεί ότι αναμένονται η εκπόνηση Περιβαλλοντολογικής Μελέτης και σχέδιο διαχείρισης της νήσου Σχίζας, που θα καταλήξουν στην έκδοση και Προεδρικών Διαταγμάτων καθορισμού χρήσεων γης και δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος επισημαίνει, όμως, ότι «…σε προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν στρατιωτικές υποδομές και εκτάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας, τα προεδρικά διατάγματα καθορισμού χρήσεων γης και δραστηριοτήτων σε αυτές προτείνονται και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Κατόπιν των απαντήσεων των δύο υπουργών ο κ. Χαρίτσης δήλωσε: «Αναμένουμε την, με γοργούς ρυθμούς ελπίζω, εκπόνηση Περιβαλλοντολογικής Μελέτης και το σχέδιο διαχείρισης των νήσων Σχίζα και Σαπιέντζα, για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα καθορίσει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται. Σε αυτό το πλαίσιο τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Περιβάλλοντος οφείλουν να διαβουλευθούν ώστε, αφενός, να προστατευθεί η φύση και το οικοσύστημα των νήσων και, αφετέρου, να εξευρεθεί νέα και πιο κατάλληλη τοποθεσία για την απαραίτητη εκπαίδευση των Ικάρων μας, που δε θα οχλεί τους κατοίκους αλλά και τις σημαντικές τουριστικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην πλέον αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή του Νομού Μεσσηνίας».