Άμεσα η συνεργασία Δήμου Καλαμάτας -ΕΛ.ΑΣ. για την παραβατικότητα

Άμεσα η συνεργασία Δήμου Καλαμάτας -ΕΛ.ΑΣ. για την παραβατικότητα

Προσδοκίες για ουσιαστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας Δήμου Καλαμάτας, καθώς ο χώρος που θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό Δημαρχείο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ αναμένονται και οι σχετικές αδειοδοτήσεις κεντρικά από την ΕΛ.ΑΣ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο δήμαρχος ανέφερε: «Το Συντονιστικό Κέντρο προχωράει. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες που απαιτούνται στο χώρο που θα φιλοξενήσει το Συντονιστικό, με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ένα θέμα που εξετάζεται από τους τεχνικούς και τους ανθρώπους του υπουργείου είναι το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, όπως και των καμερών ρύθμισης της κυκλοφορίας που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία.

Αναμένουμε κεντρικά τις ανάλογες αδειοδοτήσεις και υπάρχει η εκτίμηση ότι σύντομα στην περιοχή μας θα βρεθεί και ο υπουργός, όπου θα κάνει τα εγκαίνια και τις σχετικές ανακοινώσεις».

Υπενθυμίζουμε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη λειτουργία Επιχειρησιακού Κέντρου και την καταπολέμηση της παραβατικότητας, έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Η απόφαση του Δ.Σ. έρχεται σε συνέχεια προτάσεων και αιτημάτων εκπροσώπων Κοινοτήτων του Δήμου, της επικοινωνίας του δημάρχου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς και της συνεργασίας, το προηγούμενο διάστημα, υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών της ΕΛΑΣ, που συνέταξαν το σχέδιο του μνημονίου το οποίο και αποτελεί την αρχή του εγχειρήματος για την ίδρυση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (Ε.ΣΥ.Κ.).

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες δομές λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το Δήμο Καλαμάτας να είναι ο πρώτος της περιφέρειας που και θα λειτουργήσει Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο.

Μέσω του Ε.ΣΥ.Κ. προβλέπεται -μεταξύ άλλων- κοινή δράση σε θέματα όπως: Μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Αστυνόμευση προβληματικών περιοχών. Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Αντιμετώπιση παρεμπορίου. Πολιτική Προστασία. Έλεγχος παράνομων σταθμεύσεων. Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Περιπολίες σε περιοχές του Δήμου που εμφανίζουν έντονη παραβατικότητα. Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς. Εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος, στην εν λόγω συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι σκοπός του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο υπηρεσιών.

Το Ε.ΣΥ.Κ. θα συντονίζει κοινές δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Καλαμάτας και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, καθώς και από προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό.
Α.Π.