Ανεμογεννήτριες στη Μάνη: Ερώτηση για την ορατότητα σε προστατευόμενους οικισμούς

Ανεμογεννήτριες στη Μάνη: Ερώτηση για την ορατότητα σε προστατευόμενους οικισμούς

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της τομεάρχη Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θέμα «H υπουργός Πολιτισμού καταργεί τον περιοριστικό όρο περί μη ορατότητας των ανεμογεννητριών στους προστατευόμενους οικισμούς της περιοχής της Μάνης».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν: «Με μια σειρά καταστροφικών ενεργειών και αποφάσεων η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αποδομεί συστηματικά το πολιτισμικό κεφάλαιο αυτής της χώρας. Η υπουργός με απόφασή της στις αρχές Απρίλη καταργεί τον περιοριστικό όρο περί μη ορατότητας των ανεμογεννητριών, όσον αφορά στις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, κυρίως επί των οικισμών Αρεόπολης, Κοίτα, Μίνα και Βάθειας στη Μάνη που είχε υιοθετήσει από το 2017.

Μετά την “αίτηση θεραπείας” που είχαν καταθέσει οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για την άρση του όρου της ορατότητας, με την απόφαση της αυτή ενδίδει και δίνει το πράσινο φως για άμεση εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, ύψους 120 μέτρων, σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Μάνης.

Θα είναι ορατές από τους προστατευόμενους οικισμούς. Στο αιτιολογικό της απόφασης διευκρινίζεται ότι η άρση του όρου της ορατότητας των εγκαταστάσεων γίνεται υπό το πρίσμα του “ότι και οι ορατές από τους οικισμούς Αρεόπολης και Κοίτας εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών […] δεν προκαλούν οπτική όχληση στους προστατευόμενους από το ΥΠΠΟΑ οικισμούς και μνημεία”.

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός: Γιατί επέλεξε να ανατρέψει το καθορισμένο πλαίσιο προστασίας του αρχαιολογικού και φυσικού περιβάλλοντος και την αδειοδότηση του έργου και να τροποποιήσει, με απόφασή της, τους όρους του έργου, υποβαθμίζοντας τους προστατευόμενους οικισμούς της Μάνης;».