Χιλιάδες οι έλεγχοι και στα διόδια προς Καλαμάτα

Χιλιάδες οι έλεγχοι  και στα διόδια προς Καλαμάτα

Από «ψιλή κρησάρα» περνούν όλοι οι οδηγοί και οι επιβάτες των οχημάτων που έχουν επιχειρήσει από την Παρασκευή να περάσουν τα διόδια του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, με κάποιους να αναγκάζονται να κάνουν αναστροφή και να γυρίσουν πίσω.

Κλιμάκια αστυνομικών υπάρχουν σε όλα τα διόδια της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο και μέχρι χθες το πρωί είχαν γίνει πάνω από 3.700 έλεγχοι.

Το μεγαλύτερο φιλτράρισμα γίνεται στα διόδια της Ελευσίνας, όπου οι αστυνομικοί έχουν ακούσει απίστευτες δικαιολογίες από ευρηματικούς οδηγούς. Όπως ένας 70χρονος που ισχυρίστηκε ότι είχε… όψιμα λιόδεντρα που ήθελε να φροντίσει. Ένας άλλος οδηγός θέλησε να ταξιδέψει μέχρι την Καλαμάτα για να αγοράσει λάδι, ενώ μία κυρία ήθελε να πάει να εκπαιδεύσει τα σκυλιά της στην ορεινή Αρκαδία. Όλοι αυτοί, φυσικά, δεν μπόρεσαν να περάσουν και γύρισαν πίσω.

Ένας άλλος πάλι επέδειξε βεβαίωση… γεωπόνου ότι πρέπει να έρθει στην Καλαμάτα να ραντίσει τα ελαιόδενδρα, γιατί αλλιώς θα καταστραφούν. Φυσικά, επέστρεψε κι αυτός πίσω!

Επιστροφή με… το ίδιο εισιτήριο
Στα διόδια του Σπαθοβονίου, της Νεστάνης, της Μεγαλόπολης αλλά και στα υπόλοιπα του αυτοκινητόδρομου, από την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Κεντρικής Πελοποννήσου έχουν γίνει πάνω από 3.700 έλεγχοι. Μέχρι χθες το πρωί είχαν βεβαιωθεί 40 πρόστιμα για παραβιάσεις μέτρων που αφορούν στον κορωνοϊό, ενώ αρκετοί αναγκάστηκαν να γυρίσουν, καθώς δεν τους επιτράπηκε να περάσουν τα διόδια, διότι δε διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα. Έλεγχοι γίνονται και στους παράδρομους.

«Οι έλεγχοι για την αποφυγή των διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα είναι όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα πολύ αυστηροί και συστηματικοί. Επιβάλλεται να αντιληφθούν οι πολίτες ότι όσοι δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, στα οποία γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος, δεν πρόκειται να περάσουν από τα διόδια. Τους παρακαλούμε, λοιπόν, να μην προσπαθήσουν να αναχωρήσουν, εάν δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα», τόνισε η υπαστυνόμος α΄, προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, Σοφία Μπιτσώνη.

Κορίνθου – Καλαμάτας
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, σε ό.τι αφορά τα διόδια της Ελευσίνας, από το πρωί στις 6.00 του Σαββάτου 24 Απριλίου έως την ίδια ώρα το πρωί της Κυριακής από τα διόδια της Ελευσίνας εξήλθαν 11.336 οχήματα, ενώ εισήλθαν 9.710. Την Κυριακή 25 Απριλίου έως την ίδια ώρα το πρωί χθες, εξήλθαν από τα διόδια της Ελευσίνας 7.357 οχήματα, ενώ εισήλθαν 10.031.

Αντίστοιχα, από την Παρασκευή 23/4 έως το Σάββατο 24/4 εξήλθαν 17.426 οχήματα, ενώ εισήλθαν 15.496.

Χθες, στα διόδια της Ελευσίνας, από τις 6.00 το πρωί έως το μεσημέρι είχαν γίνει 4.668 έλεγχοι και 153 οδηγοί αναγκάστηκαν σε αναστροφή και επιστροφή στην Αθήνα.

Στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τις 6.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα του Σαββάτου, 208 οχήματα υποχρεώθηκαν σε επιστροφή στην Αθήνα καθώς δε δικαιολόγησαν τη μετακίνησή τους, ενώ σημειώθηκαν και δύο παραβάσεις μετακίνησης, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία, επίσης διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, φυσικά, πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες τα απαραίτητα έγγραφα.

Διευκρινίστηκε ακόμη ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

Επίσης, στη δυνατότητα διαπεριφερειακής μετακίνησης για λόγους υγείας προστέθηκε και η μετακίνηση με έγγραφο από ιδιωτικά νοσοκομεία και αποκλειστικά για λόγους υγείας. Η μετακίνηση προς δημόσια δομή υγείας πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής.

Μάσκες και περιορισμοί κίνησης
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το Σαββατοκύριακο για μάσκες και περιορισμό κίνησης, την Παρασκευή σε 601 ελέγχους στη Μεσσηνία δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο για μη χρήση μάσκας, ενώ βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις που αφορούσαν μετακινήσεις. Σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου την ίδια ημέρα και σε 4.100 ελέγχους, επιβλήθηκαν συνολικά επτά πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και 54 για περιορισμό κίνησης.

Το Σάββατο σε 543 ελέγχους επιβλήθηκαν στη Μεσσηνία δύο πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις που αφορούν στις μετακινήσεις. Αντίστοιχα, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου σε 3.707 ελέγχους, επιβλήθηκαν συνολικά πέντε πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και 44 για περιορισμό κίνησης.

Την Κυριακή σε 522 ελέγχους στη Μεσσηνία δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο για μη χρήση μάσκας, αλλά έξι για παραβιάσεις που αφορούν στις μετακινήσεις. Σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου και σε 3.863 ελέγχους επιβλήθηκαν συνολικά πέντε πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και 62 για περιορισμό κίνησης.

Της Βίκυς Βετουλάκη