Έφτασαν και στη Μεσσηνία τα self test, προς το παρόν μόνο για μαθητές Λυκείου – καθηγητές

Έφτασαν και στη Μεσσηνία τα self test,  προς το παρόν μόνο για μαθητές Λυκείου – καθηγητές

Ακυρώνουν και στη Μεσσηνία τα ραντεβού τους για εμβολιασμό με Astra Zeneca

Από σήμερα θα βρίσκονται στα φαρμακεία της Μεσσηνίας τα self test για τον κορωνοϊό, προς το παρόν διαθέσιμα μόνο για μαθητές Λυκείου και καθηγητές, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Σωτήρης Αργυρόπουλος. Για τις ηλικίες 18-65 διαθέσιμα και στη Μεσσηνία αναμένεται να είναι τα τεστ από την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, πάρα πολλές είναι οι ακυρώσεις που γίνονται σε φαρμακεία της Μεσσηνίας για εμβολιασμό με το σκεύασμα της Astra Zeneca, ενώ ο κ. Αργυρόπουλος τονίζει προς τους πολίτες πως οι φαρμακοποιοί δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής του εμβολίου που θα κάνουν και να μην προσέρχονται στα φαρμακεία με το αίτημα αυτό.

Self test
Σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο, από χθες ξεκίνησε η παραλαβή των self test από τις φαρμακαποθήκες στη Μεσσηνία και μέχρι σήμερα το πρωί θα έχουν διανεμηθεί στα φαρμακεία του νομού.

Σε πρώτη φάση σε κάθε φαρμακείο θα διατεθούν 75 self test και θα διατεθούν σε μαθητές Λυκείου και καθηγητές, ενώ από την επόμενη εβδομάδα σε ηλικίες από 18-65.

«Υπάρχει ειδική πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα για να μπορούμε να χορηγούμε το τεστ σε όσους το δικαιούνται. Με το ΑΜΚΑ του κάθε ασφαλισμένου θα ενημερώνουμε την πλατφόρμα για τη χορήγηση του τεστ και θα επιτρέπει τη διάθεσή του στις ομάδες που έχουν ορισθεί. Σε κάθε τεστ θα υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το είδος του τεστ που θα προμηθευτεί ο καθένας και θα το παίρνει για να το κάνει σπίτι του. Για αρχή, η πρώτη παρτίδα των τεστ που θα παραλάβουμε είναι από μια εταιρεία, αλλά ξέρουμε ότι στη συνέχεια θα υπάρχουν από 3-4 διαφορετικές εταιρείες», εξήγησε ο κ. Αργυρόπουλος.

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του νομού μας έκανε έκκληση στον κόσμο από την επόμενη εβδομάδα που το τεστ θα είναι διαθέσιμο για τις ηλικίες 18-65, να μην είναι πιεστικός: «Όταν θα ανοίξει το σύστημα για όλους, καλό είναι να προσέρχονται εργάσιμες μέρες και ώρες του φαρμακείου και όχι κατά τη διάρκεια των διανυκτερεύσεων ή σε αυτά που είναι ανοικτά το Σαββατοκύριακο, για να μπορούμε και εμείς να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο», κατέληξε.

Δε θέλουν το Astra Zeneca
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Αργυρόπουλος σημείωσε ότι πολλοί πάνε στα φαρμακεία και ζητούν αλλαγή των εμβολίων που είναι να κάνουν, ζητώντας να μην κάνουν εκείνο της Astra Zeneca, αλλά άλλο.

Ο κ. Αργυρόπουλος υπογράμμισε ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να κάνουν αλλαγή του εμβολίου που έχει ορισθεί και να μην πηγαίνουν γι’ αυτό το λόγο στα φαρμακεία.

«Δεν έχουμε καμία δυνατότητα αλλαγής του είδους του εμβολίου. Δυστυχώς, ο κόσμος δεν το ξέρει αυτό και μας ζητάει να κάνουν άλλο εμβόλιο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει», συμπλήρωσε.

Έτσι, είναι σημαντικό το ποσοστό πολλών εξ αυτών των ατόμων που τελικά προχωρούν σε ακύρωση του ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Της Βίκυς Βετουλάκη