ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας: Να σταματήσει τις κωλυσιεργίες η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και να αναδείξει τα αρχαία της Υπαπαντής

ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας: Να σταματήσει τις κωλυσιεργίες η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και να αναδείξει τα αρχαία της Υπαπαντής

Να σταματήσει τις κωλυσιεργίες και να επεξεργαστεί άμεσα το σχέδιο για την ανάδειξη των αρχαίων στην περιοχή της Υπαπαντής καλεί τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας η Νομαρχιακή Επιτροπή Κινήματος Αλλαγής Μεσσηνίας.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή της: «Όταν πριν από μερικούς μήνες σύσσωμος ο λαός της Καλαμάτας, και όχι μόνο, απαιτούσε την ανάδειξη των αρχαίων στην περιοχή της Υπαπαντής, στο πλαίσιο της ανάπλασης της πλατείας, τόσο η Δημοτική όσο και η Περιφερειακή Αρχή έδειχναν επιφυλακτική έως αρνητική στάση. Ωστόσο, δήλωναν ότι θα σεβαστούν την απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Κατά τη συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου μάλιστα, το Σεπτέμβριο του 2020, ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι θα συμφωνήσουν «με ό,τι πουν το υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και οι αρχαιολόγοι».

Και ήλθε η ώρα που η απόφαση από τους παραπάνω αρμόδιους φορείς ελήφθη και εγκρίθηκε τελικά η σωστική ανασκαφή από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.

Φαίνεται, όμως, ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας ξέχασε τις δηλώσεις του περί συμφωνίας με ό,τι πει το υπουργείο και εκφράζει και πάλι τη διαφωνία του με την απόφαση, εστιάζοντας στο μέρος της ανασκαφής και επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη.

Καλούμε για μια ακόμη φορά τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει τις κωλυσιεργίες και να επεξεργαστεί άμεσα το σχέδιο για την υλοποίηση της ανάδειξης των αρχαίων, ανταποκρινόμενη στη βούληση των Καλαματιανών, των Μεσσήνιων, αλλά και όλων των Ελλήνων και Φιλελλήνων.

Φέτος είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, η οποία ξεκίνησε από την πόλη μας, σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που κείτονται χιλιάδες χρόνια τα αρχαία, περιμένοντας υπομονετικά την ανάδειξή τους. Ας είναι η ανάδειξη αυτή ύψιστη εκδήλωση τιμής για την κληρονομιά των προγόνων μας».