“Κοπτοραπτική” στα έργα του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” στο Δήμο Καλαμάτας

“Κοπτοραπτική” στα έργα  του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” στο Δήμο Καλαμάτας

Ανατροπές στον προγραμματισμό των Δήμων φέρνει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, βάζοντας ανώτατο όριο στο συνολικό προϋπολογισμό (πλαφόν) των προτάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έργα που διεκδικεί ο Δήμος Καλαμάτας, μέσα από 23 προτάσεις που έχουν κατατεθεί σε 13 Άξονες του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έργα και μελέτες που αφορούν στο σύνολο των ενεργών Αξόνων του Προγράμματος, με το Δήμο Καλαμάτας να έχει ολοκληρώσει ήδη την υποβολή των προτάσεών του, αναμένοντας τις σχετικές αξιολογήσεις.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, ο οποίος παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα τα έργα, οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής ακολουθούν το πρόγραμμα και το σχέδιο που τέθηκε προεκλογικά και ενισχύθηκε στην πορεία με νέα έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες. Βέβαια, σε συνάντηση που είχε με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, πριν από δύο εβδομάδες και έπειτα από ενημέρωση, παρατήρησε ότι “το επόμενο διάστημα πρέπει να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητές μας ως Δήμος Καλαμάτας”.

Μπροστά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, σε γραπτή του παρέμβαση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “θεωρούμε ότι πρέπει να αξιολογηθεί το σύνολο των προτάσεων, ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής τους και να βαθμολογηθούν οι επιλέξιμες προτάσεις. 

Στη συνέχεια πρέπει να ζητηθεί από τους Δήμους να υπάρξει ιεράρχηση των προτάσεων που έχουν υποβάλει και τελικά για κάθε Δήμο να επιλεγούν οι προτάσεις που αντιστοιχούν στο πλαφόν του με συνυπολογισμό της βαθμολογίας και της ιεράρχησής τους. Με αυτήν τη μέθοδο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να επιλεγούν προτάσεις δευτερευούσης σημασίας σε βάρος προτάσεων κυρίαρχης για το Δήμο σπουδαιότητας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο νομίζουμε ότι πρέπει να κινηθεί ο Δήμος και να κοινοποιήσει την πρόταση αυτή τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στα αρμόδια υπουργεία”.

Σε κάθε περίπτωση έργα που είχαν ενταχθεί από το Δήμο Καλαμάτας και θα άλλαζαν, προφανώς, την εικόνα του και θα βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών, θα μπουν στον “πάγο” και είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν εκ νέου και πότε.

Μπροστά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε κατόπιν συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, μόλις προχθές.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου: “Είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε απευθείας στον πρωθυπουργό τα θέματα που καίνε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Βρισκόμαστε, άλλωστε, σε ένα κομβικό σημείο με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού από τη μία έχουμε το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ με τα ζητήματα που υπάρχουν και από την άλλη, οι δύο νέες μεγάλες προκλήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, απαιτούν κινητοποίηση αλλά και συντονισμό, με πιο διακριτό ρόλο για τους Δήμους. Το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Δήμους να σχεδιάσουν και να ωριμάσουν έργα, συνεπώς είναι απαραίτητη η δόμηση μιας τεχνικής βοήθειας στους Δήμους».

Α.Π.