Με λεία 77.000 ευρώ έφυγε από περίπτερα της Πύλου συμμορία από την Άρτα

Με λεία 77.000 ευρώ έφυγε από περίπτερα της Πύλου συμμορία από την Άρτα

Από περίπτερα της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα της Πύλου είχε ξαφρίσει τα περισσότερα κλοπιμαία (καπνικά προϊόντα και χρήματα) συμμορία τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, με την καθοριστική συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας.

Από τέσσερις κλοπές σε περίπτερα από το κέντρο της Πύλου αφαίρεσαν καπνικά προϊόντα αξίας 68.000 ευρώ και χρηματικό ποσό 9.000 ευρώ.

Οι τέσσερις δράστες, προερχόμενοι από περιοχές της Δυτικής Αττικής, φαίνεται ότι ταξίδευαν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, έχοντας στο στόχαστρό τους περίπτερα.

Οι δράστες
Συνολικά από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας εξιχνιάστηκαν έξι κλοπές και δύο απόπειρες κλοπών, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμορία δραστηριοποιούνταν στην κλοπή καπνικών προϊόντων από περίπτερα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συνολικά η λεία από την εγκληματική τους δράση ξεπερνά τα 90.000 ευρώ.

Το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας έδρασε σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας,  ενώ είχε συλλέξει σημαντικά στοιχεία για την ταυτοποίηση των δραστών από τις κλοπές που είχαν γίνει στην Πύλο.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο 19χρονων Αλβανών, ενός 25χρονου Αλβανού και ενός ανήλικου 16χρονου Έλληνα, που κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες κλοπές. Όλοι τους διέμεναν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται ύστερα από έναν τυχαίο έλεγχο στις 6 Απριλίου, όταν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας εντόπισαν σε περιοχή της Άρτας αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο ένας 19χρονος και ο 16χρονος.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στο αυτοκίνητο, αλλά και στα σπίτια τους, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία (κόφτες, «σκύλα», κατσαβίδι), μάλλινη κουκούλα τύπου «full face», γάντια, αποδείξεις διοδίων από πολλές περιοχές της χώρας, πακέτα τσιγάρων και τσιγάρα και το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ.

Οι κλοπές
Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι αυτοί οι δύο, μαζί με τους άλλους δύο συγκατηγορουμένους τους, είχαν συγκροτήσει ομάδα με σκοπό την κλοπή καπνικών προϊόντων από περίπτερα.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι ενεργώντας με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, μετέβαιναν σε διάφορες περιοχές της χώρας με αυτοκίνητα που είχε μισθώσει ο 25χρονος και αφού εντόπιζαν περίπτερα, τα διαρρήγνυαν με κατάλληλα εργαλεία, απενεργοποιώντας παράλληλα τυχόν συναγερμούς και κάμερες ασφαλείας, ενώ αφαιρούσαν καπνικά προϊόντα (τσιγάρα) και χρηματικά ποσά.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι με τον παραπάνω τρόπο έχουν διαπράξει κατά το τελευταίο οκτάμηνο τέσσερις κλοπές στην Πύλο Μεσσηνίας, μία κλοπή και δύο απόπειρες κλοπής στην Άρτα και μία κλοπή στην Καβάλα.

Μεσσηνιακή η μεγάλη λεία
Από τις περιπτώσεις που έχουν εξιχνιασθεί η συμμορία απέσπασε τα μεγαλύτερα ποσά από τις τέσσερις κλοπές στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα σε δύο περίπτερα στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, τα οποία τους τελευταίους μήνες διέρρηξαν από δύο φορές το καθένα.

Στις 24 Αυγούστου διέρρηξαν το ένα και αφαίρεσαν τσιγάρα αξίας 7.000 ευρώ και 2.000 ευρώ. Τη νύχτα 13 προς 14 Ιανουαρίου διέρρηξαν και τα δύο περίπτερα της πλατείας στην Πύλο και αφαίρεσαν από το ένα τσιγάρα αξίας 11.000 ευρώ και 1.500 ευρώ και από το δεύτερο τσιγάρα αξίας 40.000 ευρώ και 500 ευρώ.

Τέλος στις 2 Απριλίου διέρρηξαν πάλι το ένα περίπτερο και αφαίρεσαν τσιγάρα αξίας 10.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.

Την υπόθεση για τη Μεσσηνία χειριζόταν η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, η οποία είχε συλλέξει και βιντεοληπτικό υλικό από τη δράση της συμμορίας. Όταν, λοιπόν, η Ασφάλεια Άρτας «έπεσε» πάνω τους στον έλεγχο, έπειτα από δική τους έρευνα διαπίστωσαν ότι κάποια από τα καπνικά προϊόντα που βρέθηκαν στο αμάξι τους είχαν διανεμηθεί στη Μεσσηνία, όπως τους ενημέρωσε η εταιρεία που τα προωθούσε. Έτσι, το κουβάρι ξετυλίχθηκε και για την περιοχή μας και μαζί με το βιντεοληπτικό υλικό «δέθηκε» η υπόθεση.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ η έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας για τυχόν εμπλοκή των κατηγορουμένων και σε άλλες περιπτώσεις συνεχίζεται.

Της Βίκυς Βετουλάκη