Ο Δήμος στέλνει στην Περιφέρεια τη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τα αρχαία της Υπαπαντής

Ο Δήμος στέλνει στην Περιφέρεια  τη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τα αρχαία της Υπαπαντής

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας δε φαίνεται να θέλει εργασίες στη Χρυσ. Θέμελη

Μια ιδιότυπη εμμονή φαίνεται να δείχνει η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας στο θέμα ανάδειξης των αρχαίων της Υπαπαντής. Κι αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, αφότου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισαν να διενεργηθεί η αρχαιολογική έρευνα πέραν της νοτιοανατολικής γωνίας της πλατείας Υπαπαντής και σε ένα τμήμα της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη.

Κι αυτή η αίσθηση διεφάνη ακόμα και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την περασμένη Παρασκευή. Εκεί ο δήμαρχος επανέλαβε ότι το θέμα προχώρησε, επειδή η Δημοτική Αρχή “αφουγκράστηκε την κοινωνία, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι δικές μας οι επιλογές και η καθαρότητα του λόγου μας έφεραν τα πράγματα εδώ που είναι σήμερα. Και αυτή η ειλικρίνεια και σοβαρότητα που μας διακρίνει θα δρομολογήσει τις εξελίξεις”.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου  θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου ανάπλασης της πλατείας της Υπαπαντής. Παράλληλα, συνέχισε, θα γίνει η διαδικασία που προβλέπεται ώστε από το έργο της ανάπλασης να αφαιρεθεί η νοτιοανατολική γωνία της Υπαπαντής, όπου θα πραγματοποιηθεί η αρχαιολογική έρευνα.

Σύμφωνα πάντα με το δήμαρχο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στη μελέτη της έχει προϋπολογίσει ότι το κόστος της αρχαιολογικής έρευνας θα ανέλθει στα 182.000 ευρώ, η έρευνα θα γίνει στη νοτιοανατολική γωνία και σε μικρό τμήμα της οδού, θα διαρκέσει μέχρι εννιά μήνες και θα εκτελείται παράλληλα με το έργο της ανάπλασης.

Μετά όλα αυτά ο δήμαρχος Καλαμάτας πρόσθεσε: “Εμείς, σεβόμενοι την ανάγκη καταγραφής και προστασίας των αρχαίων καταλοίπων που βρίσκονται επί της οδού και δεδομένου ότι είναι εξασφαλισμένη, όπως έχει ειπωθεί, η χρηματοδότηση, θα αποστείλουμε τη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας προς εξειδίκευση”.

Σχολίασε, μάλιστα, πως η Δημοτική Αρχή λειτουργεί “με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με υπόγειες διαδρομές και κρυφές ενημερώσεις”.

Επιστολή μητροπολίτη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
Στο περιθώριο της χθεσινής ενημέρωσης του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των λειτουργιών τη Μ. Εβδομάδα, απάντησε και σε ερώτηση για τις εξελίξεις γύρω απ’ το θέμα της ανασκαφής των αρχαίων της Υπαπαντής.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος σημείωσε, ότι γνωρίζει μόνο όσα είναι ήδη γνωστά και στην τοπική κοινωνία, χωρίς να ξέρει το πότε θα ξεκινήσει η ανασκαφική διαδικασία και η ανάπλαση της πλατείας.

Έκανε δε, γνωστό ότι έστειλε μια επιστολή προς τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κα Μηλίτση, στην οποία ζητά τη γνωστοποίηση του χρονοδιαγράμματος των ανασκαφών, ως προς την πλατεία, για να γνωρίζουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργικότητα του ναού. Παράλληλα, ζήτησε να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ότι η Χρυσοστόμου Θέμελη είναι ένας «νευραλγικός δρόμος», απ’ όπου περνούν λεωφορεία.

Στην απάντησή της προς το μητροπολίτη Μεσσηνίας, η κα Μηλίτση σημείωσε ότι όλα όσα επισήμανε ο κ.κ. Χρυσόστομος τα έχει λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της, τα μελετάει, πιστεύει ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, και ότι σε συνεργασία με το Δήμο και την Εκκλησία δε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργικότητα του ναού.

Α.Π., Κ.Γαζ.