Παράταση για το έργο αποκατάστασης ζημιών σε λιμάνια της Μεσσηνίας

Παράταση για το έργο αποκατάστασης ζημιών σε λιμάνια της Μεσσηνίας

Από το Μεσογειακό κυκλώνα “Ζορμπά” το Σεπτέμβριο του 2018

Παράταση εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών για την ολοκλήρωση του έργου που αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών σε λιμάνια των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή το Σεπτέμβριο του 2018.

Πρόκειται για έργο που αφορά στην εκτέλεση εργασιών στα λιμάνια Πεταλιδίου, Κορώνης, Φοινικούντας, Μεθώνης, Πύλου και Γιάλοβας, καθώς οι υποδομές είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από το μεσογειακό κυκλώνα «Ζορμπά».

Παράταση

Το έργο με απόφαση του υπουργού Υποδομών έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 3 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Έπειτα από διαγωνισμό ως ανάδοχος ανέλαβε η εταιρεία ΚΕΠΑ Αττικής ΑΤΕ με έκπτωση 25,27%.

Η σύμβαση κατασκευής του έργου με την «ΚΕΠΑ Αττικής ΑΤΕ» υπογράφηκε στις 30 Μαρτίου 2020 με συμβατική προθεσμία περαίωσης των εργασιών 18 μήνες.

Ο λόγος της παράτασης που εγκρίθηκε από το υπουργείο είναι ότι έως σήμερα δεν έχει υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων όσον αφορά στην πρόσληψη αρχαιολόγων για την επίβλεψη των εργασιών στο επίπεδο που αυτές αφορούν στο λιμάνι του Πεταλιδίου.

Ζημιές

Η καθυστέρηση του συνόλου των εργασιών δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου και, ως εκ τούτου, έγινε δεκτό το αίτημα χορήγησης της παράτασης. Το δε υπουργείο ενέκρινε παράταση του έργου μέχρι 30 Ιουλίου 2021.

Το Σεπτέμβριο του 2018 ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» άφησε πίσω του πολλές ζημιές και προβλήματα σχεδόν σε όλη τη Μεσσηνία. Οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 100 χλμ./ώρα (10 μποφόρ) και η βροχόπτωση τα 100 λίτρα/τ.μ., ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο μήνες βροχών. Οι ζημιές εντοπίστηκαν, κυρίως, στα παραλιακά τμήματα του νομού.

Της Βίκυς Βετουλάκη