Με self-tests στον ιδιωτικό τομέα, για ποιους είναι υποχρεωτικά από αύριο

Με self-tests στον ιδιωτικό τομέα, για ποιους είναι υποχρεωτικά από αύριο

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος μαζικών δωρεάν self-tests του πληθυσμού για το ασφαλέστερο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων εισέρχεται η χώρα μας από αύριο.

Σε self-tests θα υποβάλλονται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων, εστίαση, μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, και εταιρείες τυχερών παιγνίων, και στον δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΟΤΑ), στην καθαριότητα, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Η διενέργεια του self-test είναι υποχρεωτική για την προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους (φυσική παρουσία).

Το αποτέλεσμα των ελέγχων θα δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr (πεδίο: Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους) στο σύστημα «Εργάνη» και θα εκδίδεται βεβαίωση στην περίπτωση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία οι εργαζόμενοι θα οφείλουν να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα στην εργασία τους.

Εάν το τεστ είναι θετικό θα πρέπει εντός 24 ωρών να υποβάλλονται σε επαναληπτικό έλεγχο (δωρεάν σε δημόσια δομή ή με δική τους επιβάρυνση σε ιδιωτική δομή).

Οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-tests από τα φαρμακεία δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ από την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου και ειδικά για την πρώτη εβδομάδα οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων των τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή έως και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να απασχολούν εργαζόμενο χωρίς βεβαίωση αρνητικού τεστ. Εάν ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν προσκομίσει τη βεβαίωση, ο εργοδότης δεν πρέπει να τον δεχθεί και προχωράει σε περικοπή αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Από την άλλη, τα πρόστιμα για τον εργοδότη που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του είναι 300 ευρώ εάν δεν ενημερώσει τους εργαζομένους, 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δουλεύει χωρίς να έχει κάνει τεστ και 1.500 ευρώ εάν απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ.

⇒Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης με τη μέθοδο του click away.

Ακόμη από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία των δραστηριοτήτων σχολών ερασιτεχνών οδηγών, σχολών οδηγών αυτοκινήτων, σχολών επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές/Κέντρα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Ικανότητας ΠΕΙ, ΚΕΘΕΥΟ), σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΟΜΕΕ) με τους εξής όρους:

– Τα θεωρητικά μαθήματα, καθώς και οι θεωρητικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται διαδικτυακά.

– Υποχρεωτική διενέργεια self-test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές.

– Διενέργεια self-test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και εξεταστές διενέργεια self-test δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).

– Διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα.

– Τήρηση κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας (δηλαδή ανοικτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος).
kathimerini.gr