Σταδιακή άνοδος στην τιμή πώλησης του ελαιολάδου

Σταδιακή άνοδος στην τιμή πώλησης του ελαιολάδου

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και το πολυαναμενόμενο ξεκλείδωμα της εστίασης, ειδικά στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, έρχονται να ανακινήσουν την εγχώρια αγορά ελαιολάδου, ανεβάζοντας παράλληλα και τις τιμές παραγωγού που πλέον προσανατολίζονται προς τα 3,10 ευρώ το κιλό.

Εν τω μεταξύ, στασιμότητα ως προς τις τιμές και ακινησία ως προς τις εμπορικές επιδόσεις κυρίευσαν την εγχώρια αγορά ελαιολάδου, την περασμένη εβδομάδα, με πολλούς να αποδίδουν τη δυστοκία πράξεων στις αποφάσεις περί παράτασης του λοκντάουν στην Ιταλία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ρεπορτάζ του Πέτρου Γκόγκου στην ιστοσελίδα agronews.gr.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία υποχώρησε οριακά την περασμένη εβδομάδα κατά 3,1% στα 4,75 ευρώ το κιλό.

Αυτή η υποχώρηση στην Ιταλία και η ακινησία στην εγχώρια αγορά διαμορφώνουν εικόνα αντίθετη από αυτή που σχηματίζει η ισπανική αγορά. Εκεί, με την εστίαση ανοιχτή, η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέβηκε κατά 20 λεπτά το κιλό, στα 2,92 ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα, με ποσότητες ιδιαίτερα ποιοτικών ελαιολάδων να ξεπερνούν σε αξία τα 3,20 ευρώ το κιλό.

Ο καταλύτης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του agronews.gr,  που συνέβαλε σ’ αυτή την κινητικότητα εντοπίζεται στην αναστολή των αμερικανικών δασμών στο ισπανικό ελαιόλαδο, που υποχρέωνε τις επιχειρήσεις της Ιβηρικής να εισάγουν από άλλες χώρες πρώτη ύλη προκειμένου να ανταποκριθούν στα συμβόλαιά τους στην αμερικανική αγορά.

Όλα δείχνουν, πάντως, πως η ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου βρίσκεται σε ένα ανοδικό μομέντουμ από τις αρχές του έτους, με τις τιμές στα περισσότερα εμπορικά κέντρα να έχουν εμφανίσει έστω και μικρές αυξήσεις.

Στην ελληνική αγορά, μια από τις λιγοστές και μικρές πράξεις που σημειώθηκε στην περιοχή των Μολάων, ανέβασε την τιμή της περιοχής στα 3 ευρώ το κιλό, από τα 2,95 που επικρατούσαν νωρίτερα.

Αλλά και στη Μεσσηνία η τιμή των έξτρα παρθένων ενισχύθηκαν κατά 10 λεπτά το κιλό, στα 2,80 ευρώ, με την Κρήτη να παραμένει σταθερή πέριξ των 2,90 ευρώ το κιλό.

Όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς, η τιμή του ελαιολάδου αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, με την προϋπόθεση ότι το καθεστώς λοκντάουν σε αγορές ενδιαφέροντος όπως της Γερμανίας και της Ιταλίας και φυσικά της Ελλάδας, χαλαρώσει έστω και λίγο. Κάτι τέτοιο θα ενεργοποιούσε όχι μόνο τους Ιταλούς εισαγωγείς, αλλά και τις ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίες την περασμένη άνοιξη κατάφεραν να ανακινήσουν την αγορά που είχε εγκλωβιστεί στα χαμηλά των 2,40 ευρώ το κιλό.